Annons

Revisor kritisererar inte Trelleborgshem

Det är inte klart om ett kommunalt bostadsbolag som Trelleborgshem är skyldigt att följa Lagen om offentlig upphandling (LOU) eller inte. Den menar den auktoriserade revisor som granskat Trelleborgshems agerande.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2003

I sin rapport framför han ingen kritik mot bolagets agerande. Det senaste avgjorda rättsfallet pekar i riktningen att Trelleborgshem inte behöver göra sina upphandlingar, enligt LOU. Däremot anser Nämnden om offentlig upphandling (NOU) att kommunala bostadsbolag ska följa upphandlingslagen. Enligt NOU är bara bolag som driver elhandel eller exporttjänster undantagna. Efter att Trelleborgshem kritiserats för att inte följa LOU har styrelsen i bolaget begärt att revisorn ska pröva hur bolaget handlat. Den auktoriserade revisor som granskat Trelleborgshems agerande har i sin rapport ingen kritik mot bolagets agerande. "Trelleborgshem har i sitt upphandlingsregemente och i det faktiska handlandet i upphandlingsärendena, agerat utifrån ett affärsmässigt perspektiv", skriver revisorn i sin rapport. Enligt revisorns rapport har Trelleborgshem följt anvisningarna från kommunen i sina upphandlingar. "Man har inte i sitt reglemente angett att LOU ska följas, men har enligt vår bedömning haft en inställning att upphandling ska göras på ett effektivt och affärsmässigt sätt", skriver revisorn. Gerd Klein (s), ordförande i Trelleborgshemm tror inte att de boende hos Trelleborgshem blivit lidande på grund av att Trelleborgshem hittills inte tillämpat Lagen om offentlig upphandling (LOU). - Jag tror att man har sparat en hel del kronor åt hyresgästerna genom det sätt som bolagets hittills gjort upphandlingarna, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons