Annons

Restaurangernas omsättning ökar

Ett litet tapp när det gäller detaljhandeln, men en kraftig ökning för restaurangerna i centrum. De siffrorna presenterar Fastighetsägarna Syd i sin senaste rapport om cityklimatet i Trelleborg. Även frisör- och skönhetssalongerna i stadskärnan har ökat sin omsättning.
Trelleborg • Publicerad 8 september 2014
Foto: 

Undersökningen, som baseras på siffrorna för 2013, visar på en stadig ökning för restaurangerna i Trelleborgs stadskärna. Från att 2009 omsätta 92 miljoner kronor landade de 2013 på 118 miljoner kronor.

Det motsvarar en ökning på 12,8 procent för restaurangnäringen. Lika mycket ökade omsättningen i tjänstesektorn som omfattar frisörer, hud- och skönhetsvård.

Annons

– Båda näringarna ökar starkt och det bekräftar den trend vi sett de senaste åren att människor kommer till stadskärnan för att uppleva och inte bara shoppa, säger Göran Höckert som är näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Syd.

Restaurangernas framgång återspeglas även i de andra stadskärnorna som Fastighetsägarna Syd undersökt.

– Vi äter ute mer och mer, men trenden syns tydligare i de större städerna så lite överraskande är det att man ökar så mycket även i Trelleborg, säger Göran Höckert.

Han räknar med att både restaurangerna och kategorin annan service, som förutom frisör- och skönhetssalonger också inkluderar tjänster som skomakeri, kultur och resor, kommer att öka de kommande åren.

– Det är första gången vi mäter frisör- och skönhetssalongernas omsättning, men jag tror att man kan räkna med det. Tendensen i hela landet är att annan service än detaljhandel utgör en allt större del av stadskärnornas omsättning, säger Göran Höckert.

Han menar att Trelleborgs centrumhandel har stått sig oväntat bra, trots konkurrens från närliggande Malmö samt olika köpcentra. Rapporten visar att detaljhandeln i Trelleborgs kommun i stort har ökat med 0,2 procent medan motsvarande siffra för centrum är minus 0,1 procent. Det är sällanköpshandeln i centrum som tappat, medan dagligvaruhandeln ökat.

– Dock är tappet på sällanköpsvaror bara 0,9 procent vilket kan jämföras med minus 2 procent i riket som helhet, säger Göran Höckert.

LÄS MER:

De har märkt av ett ökat tryck. I måndagens pappers- och e-tidning kan du läsa intervjuer med Martina Svensson på Studio M&C och Bengt Rosenkvist på Tre Lyktor. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons