Reservatens besöksförbud nonchaleras

Hundratals människor varje år bryter mot naturreservatens beträdnadsförbud, rapporterar Falsterbo fågelstation.
Trelleborg • Publicerad 7 april 2005

Vellinge kommun har osedvanligt gott om naturreservat: det finns tio på fastlandet och ett marint reservat. Sedan den 1 mars (och fram till den 20 augusti) gäller särskilda regler för reservaten, till fromma för häckande fåglar och övrigt djurliv som behöver vara i fred.

I reservaten får man inte störa djurlivet, plocka blommor, gräva eller tälta, och de bestämmelserna gäller året om.

I några reservat råder dessutom totalt beträdnadsförbud under vissa tider: Måkläppen, Skanörs revlar, Ängsnäset, Lilla Hammars näs och Eskilstorps holmar.

Folk från Falsterbo Fågelstation bevakar på uppdrag av kommunen efterlevnaden av de regler som finns skyltade. Och reservatsvakterna får göra hundratals ingripanden mot folk som är ute och vandrar, rider eller går iland från fritidsbåtar i områden med beträdnadsförbud. Ett särskilt bekymmer utgör de hundägare som låter sina hundar gå lösa. Den ofta hörda förklaringen att man "har pli på hunden" gör inte ornitologerna förtjusta.

Tiden för koppeltvång för hundar varierar mellan olika reservat, men ska finnas angivna på skyltar och även på Vellinge kommuns hemsida.

Draksurfare syns allt oftare i vattnen kring Näset, och dessa är enligt fågelvännerna välkomna – under förutsättning att de respekterar reservatsföreskrifterna. De färgglada skärmarna skrämmer både fåglar och sälar redan på lång håll, menar Falsterbo fågelstation.

Länsstyrelsen tittar just nu speciellt på draksurfingen kring Näset, vilket kan leda till tidsbegränsade surfingförbud i vissa nu tillåtna områden.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.