Annons

Resenärer fastnade i snön

Trelleborgare satt fast i en buss på E 6 i fem timmar. Resan slutade på hotell i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2007
Stämningen på brandstationen var lugn och dämpad. Det fanns fika för alla som var hungriga.
Stämningen på brandstationen var lugn och dämpad. Det fanns fika för alla som var hungriga.Foto: 
Karolina Persson, Tina Carlström och Samuel Melin startade i Trelleborg klockan kvart över sju. Vid fyra på morgonen kunde de äntligen få gå och lägga sig.
Karolina Persson, Tina Carlström och Samuel Melin startade i Trelleborg klockan kvart över sju. Vid fyra på morgonen kunde de äntligen få gå och lägga sig.Foto: 

På onsdagskvällen satte sig Tina Carlström på bussen från Trelleborg till Malmö klockan kvart över

sju. Hon och två kompisar skulle till Kulturbolaget för att gå på en konsert.

Annons

Men fem i åtta, någon kilometer norr i Vellinge ängar, var det plötsligt stopp för bussen.

– Däcken fick inget fäste. När föraren försökte köra slirade vi bara. Vi försökte gå ut och lägga tidningar framför hjulen. Men det gick inte, berättar Tina Carlström.

På bussen fanns bland annat en kvinna gravid i nionde månaden. Hon klarade dock av situationen bra. Stämningen var överhuvudtaget lugn i bussen. Alla trodde att man snart skulle komma iväg igen. Eller att någon skulle rädda dem.

– Vi fick höra att en buss skulle komma och hämta oss. Men ingenting hände. Vi fick senare höra att den bussen körde i diket i Tygelsjö.

Till slut lyckades bussföraren med hjälp av en bärgningsbil backa tillbaka på E 6 och kom efter mycket möda fram till Vellinge brandstation. Väl där kunde personalen servera resenärerna fika. Då var klockan runt ett på natten. Brandstationen var full av strandsatta personer som räddats från sina bilar.

– Det var ganska kallt. När bussen körde var det bättre. Men när vi stod stilla fungerade inte värmen så bra. Jag vill dock påpeka att Skånetrafiken har gjort allt de kunde för att vi skulle ha det så bra som möjligt. Väl i Vellinge uppstod en diskussion om hur man skulle få hem resenärerna. Ungefär hälften bodde i Malmö och hälften i Trelleborg. Vädret hade blivit lite bättre och vägarna kändes säkrare.

– Vi bestämde att vi först skulle åka till Malmö och sedan tillbaka till Trelleborg, berättar Tina Carlström.

Vid tre på natten startade färden till Malmö och vid fyra kom de fram. Men då blev vädret sämre igen. Åtta stycken trelleborgare fick i stället övernatta på Scandic hotell i Arlöv.

– Det har gått bra. Jag har sportlov nu och missar inte något jag hade planerat. Förutom att jag skulle recensera konserten på Kulturbolaget. Det gick ju inte. Allt detta gjorde att jag inte kunde sova så bra. Men det ska jag göra nu, sa Tina Carlström när hon äntligen kom hem till Skegrie vid halv fyra torsdag eftermiddag.

Väl hemma kändes onsdagsnatten som ett litet äventyr.

Annons

– Så här i efterhand är det lite kul att ha varit med om något sånt här. Det blev en sådan gemenskap i gruppen. När vi skildes åt sa alla "Vi ses på bussen!"

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons