Annons

Repvecka för fältartisterna

Varje år får svenska soldater utomlands besök av Försvarets Fältartister. I veckan repas det i Höllviken. "Jag önskar att alla kunde få uppleva och se det som vi möter på plats. Om än bara för en dag", säger sångerskan Linda Andersson som den första september åker till Afghanistan.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2008
Förhållanden på plats utomlands varierar och det är inte alltid som fältartisterna kan räkna med en scen. Här Mati Alfonzetti och Martina Johansson. Bild: Malin Palm
Förhållanden på plats utomlands varierar och det är inte alltid som fältartisterna kan räkna med en scen. Här Mati Alfonzetti och Martina Johansson. Bild: Malin PalmFoto: 
Linda Andersson kommer att leda fältartistgruppen som åker till Afghanistan i september. Här tillsammans med Johan Börstell.
Linda Andersson kommer att leda fältartistgruppen som åker till Afghanistan i september. Här tillsammans med Johan Börstell.Foto: 
Johan Ivansson får sina skor putsade av Kristoffer Appelquist. Bild: Malin Palm
Johan Ivansson får sina skor putsade av Kristoffer Appelquist. Bild: Malin PalmFoto: 
Jesper Tengroth har själv fått besök av fältartister som utlandsplacerad militär.
Jesper Tengroth har själv fått besök av fältartister som utlandsplacerad militär.Foto: 

Hon har redan deltagit vid fyra utlandsbesök där fältartister besökt svensk militär.

- Det är fantastiskt att se att musiken spelar en så viktig roll. Vi blir lite som språkrör för den värld som de flesta av dem har sin grund i, säger Linda Andersson som till vardags sjunger med svenska artister som E-type, Lasse Berghagen och The Ark.

Annons

Under veckan har ett 50-tal redan invigda, och blivande, fältartister träffats och utbildats på försvarets kursgård i Höllviken.

Stå-uppkomikern Kristoffer Appelquist berättar hur han tidigare gjort allt för att slippa undan lumpen.

- Men nu är jag här på min semester, säger han och skrattar. Och precis som övriga fältartister har han fått en obligatorisk introduktion i vad som förväntas av en i fält.

- De räknas mer eller mindre som soldater när de är på plats, betonar Jesper Tengroth, pressofficer för fältartisterna under veckan i Höllviken.

Därför är det viktigt att även artisterna lär sig "stå och gå i gröna kläder" och att "nosa på vapentjänst".

Betoningen i musikutbudet ligger på "rock'n roll", förklarar Jesper Tengroth.

Och under onsdagens repetitioner var det låtar som Daises. Suspicious minds"och Black magic woman som hördes från den uppriggade scenen intill väg 100. Här samlas artisterna och många av deras anhöriga kommer hit på kvällarna för att lyssna.

- Många är här på sin semester och då tar de med sig anhöriga. Familjerna gör ofta något annat på dagarna men senare samlas vi alla här, berättar Jesper Tengroth.

Kristoffer Appelquist, stod för låtarnas mellanprat.

- Vi har pratat en del om vad man får och inte får skämta om. Men jag har en bestämd känsla av att det är först på plats som jag kommer känna vad man kan säga och inte. Det är nog inget man gör härifrån.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons