Annons

Reportrar med koll på brott

En drogad Fredrik Reinfeldt skjuter hjortar med pistol och på Sibylla-kiosken i Trelleborg planerar man att övergöda trelleborgarna och sedan belägra hela staden.
Trelleborg • Publicerad 22 januari 2009
Klass 5A på Liljeborgsskolan – reportrar med vassa pennor Från vänster Casper Frisk, Amanda Nehlin, Marika Friberg, Alexander Pernung, Jacob Edlund, WilmerJangmark, Casper Bernhardson, Wilhelm Nilsson och Robin Möller. bild: Tomas Nyberg
Klass 5A på Liljeborgsskolan – reportrar med vassa pennor Från vänster Casper Frisk, Amanda Nehlin, Marika Friberg, Alexander Pernung, Jacob Edlund, WilmerJangmark, Casper Bernhardson, Wilhelm Nilsson och Robin Möller. bild: Tomas NybergFoto: 

Rena rama galenskapen? Javisst! Välkommen till klass 5A på Liljeborgsskolan. Under höstterminens svensklektioner har de jobbat med tidningsproduktion och nyheterna är riktiga kioskvältare. Totalt sex tidningar har de gjort och nyheterna och reportagen täcker allt från lokala sportnyheter om bordtennis till egna kommentarer runt amerikanska presidentvalet och nya bilmodeller.

- Ett jättebra sätt att jobba med svenskan, tycker klassföreståndare Catarina Griphage som fått sig ett par riktiga gapskratt under arbetets gång.

Annons

Men det är inte bara flams och fnitter i tidningsmakandet. Eleverna har haft vissa fasta inslag som de måste ha med i tidningen: Dikter, recensioner, intervjuer, faktatexter och reportage, berättar hon.

Efter att ha läst tidningarna och tagit del av rubriker såsom "Fulla tomtar - inte omöjligt" och "Dinosaurierna erövrar världen - igen" undrar TA försiktigt om allt som står i tidningarna verkligen är sant.

"Njaeee" blir svaret.

Robin Möller förklarar att när man gör en "sladdertidning", alltså en skoltidning som de här, då kan man hitta på lite. Då är det viktigaste att artiklarna är bra skrivna och roliga.

- Och att de har en bra rubrik som lockar till sig läsare, lägger han till.

Amanda Nehlin, som ligger bakom skandalartikeln om Fredrik Reinfeldt som hög på knark skjutit hjortar med pistol, förklarar hur den kom till: Hon hittade en bild på två döda hjortar som bitit ihjäl varandra, sedan spånade hon fram historien om statsministern.

Wilhelm Nilsson säger att han själv gillar nyheter och därför har han inte tramsat så mycket, han har gjort en helt egen tidning som heter "En tidning för både tjejer och killar".

Annars är de bra på att tramsa - till exempel finns en artikel om Wilhelm Nilsson som slagit ett rekord i Guinness rekordbok. Han har tydligen världens suraste fisar. Ligger det någon sanning i detta påstående undrar TA. "Jooo", fnissar klasskompisarna, "kanske det" säger Wilhelm Nilsson själv. Och Wilmer Jangmark mumlar något om Wilhelms konsumtion av kål och bruna bönor.

Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons