Annons

Rent badvatten i sommar

En steriliserad flaska i änden på en stång. Mer sofistikerat är inte mätverktyget som håller koll på Trelleborgs badvatten. Christina Mauritzon från miljöförvaltningen trotsade sommarblåsten på Dalabadet för att kontrollera så att badsugna trelleborgare inte doppar sig i skitigt vatten. I år har provresultaten varit goda.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Algblomning som den härom veckan märks inte på miljöförvaltningens mätningar. Men en tjock algsörja i strandkanten är anledning att vara försiktig, berättar Christina Mauritzon.
Algblomning som den härom veckan märks inte på miljöförvaltningens mätningar. Men en tjock algsörja i strandkanten är anledning att vara försiktig, berättar Christina Mauritzon.Foto: 
Vattenprover från Skåre skansar, Dalabadet, Gislöv strandmark, Smyge havsbad och Skateholm förs i kylväska till labbet i Malmö.
Vattenprover från Skåre skansar, Dalabadet, Gislöv strandmark, Smyge havsbad och Skateholm förs i kylväska till labbet i Malmö.Foto: 
Foto: 
Christina Mauritzon säkrar provtagningsflaskan med en gummisnodd och sänker ner den i Dalabadets vatten. Hon har redan tagit vattentemperaturen och vet vad som väntar om hon skulle trilla i: 16,3 grader. Inte lika kallt som det ser ut.
Christina Mauritzon säkrar provtagningsflaskan med en gummisnodd och sänker ner den i Dalabadets vatten. Hon har redan tagit vattentemperaturen och vet vad som väntar om hon skulle trilla i: 16,3 grader. Inte lika kallt som det ser ut.Foto: 
Var försiktig med barn och hundar och undvik kallsupar, är miljöförvaltningens råd till oroliga badare. Men som regel är det ingen fara med badvattnet i Trelleborg.
Var försiktig med barn och hundar och undvik kallsupar, är miljöförvaltningens råd till oroliga badare. Men som regel är det ingen fara med badvattnet i Trelleborg.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Det har hänt att miljöförvaltningens kontrollanter blivit rejält blöta ute på fältet, berättar Christina Mauritzon. Men den här blåsiga julidagen är det bara Allenhandas fotograf som doppar fötterna i jakt på rätt bild. Christina Mauritzon håller flaskan som ska ner i det grågröna vattnet på säkert avstånd med en lång aluminiumstång.

Vattnet vid Trelleborgs badplatser kontrolleras varannan vecka under sommaren. Proverna skickas till ett laboratorium i Malmö där man analyserar halten av mag- och tarmbakterier. De visar i sin tur hur mycket utsläpp från enskilda avlopp, reningsverk och betande boskap som finns i vattnet. För att tala klarspråk får man reda på hur mycket skit som sluppit ut i badvattnet.

Annons

Är halterna höga kan det vara hälsovådligt att få i sig vattnet. Men hittills i år är det ingen fara med vattnet på Trelleborgs badplatser.

– Vi har fått en anmärkning, i övrigt har alla prover haft godkända nivåer, säger Christina Mauritzon.

Lucas Dietrichson
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons