Renovering av mölla hotas

Mölleföreningen ropade hej för tidigt, har det visat sig, över renoveringsbidraget till Norra Grönby Mölla.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2005

I förra veckan kunde vi rapportera att Norra Grönby Mölleförening får 63000 kronor i kulturmiljövårdsbidrag från länsstyrelsen. Pengar man har stort behov av för att fixa till möllan så att den åter är säker nog att släppa in besökare i.

Men när föreningen läste det finstilta visade det sig att inte nog med att 13500 kronor ur bidraget ska gå till Regionmuseet i Kristianstad, för kontroll av arbetena. Övriga 50000 kronor ges dessutom på villkor att mölleföreningen krona för krona bidrar med lika mycket.

– En riktig kalldusch, beskriver mölleföreningens ordförande Nils Hollander.

– Vi är ju glada för att länsstyrelsen vill satsa på möllan. Men 50000 kronor får vi aldrig ihop.

– Ovanpå det tror folk att vi har fått ett bra bidrag nu, så när vi ber om pengar till möllan så tror de att vi redan har vad vi behöver.

Så är det alltså inte. Kommunen har bidragit med tio tusen kronor, och ett par tusenlappar kan man kanske skrapa ur kassan. Men som det ser ut nu kan föreningen bara utnyttja en liten del av sitt bidrag.

– Vi kanske kan fixa möllans trappa och några bräder på loftet. Men vi får begränsa öppethållandet i sommar, om vi ska tänka på besökarnas säkerhet. Någon av oss måste ju alltid finnas där, säger Nils Hollander. Suzanne Pluntke, bebyggelseantikvarie på länsstyrelsens kulturmiljöenhet, förklarar att de mer generösa bidragen på upp till 90 procent av kostnaderna är förbehållna byggnadsminnesmärkta objekt som står i landskapsområden av riksintresse.

– Jag tycker att föreningen i alla fall ska använda bidraget på ett positivt sätt, säger hon.Bland alla de ansökningar länsstyrelsen fått så bedömde man i alla fall att det här var värdefullt.

Kostnaden för byggnadskontroll är nödvändig för att se till att pengarna används på rätt sätt, påpekar Suzanne Pluntke. Kostnaden får större proportioner i ett mindre bidrag som detta, men det krävs alltid att landsantikvarien besöker bygget och diskuterar ingrepp och material.

Det står dessutom i stadgarna för kulturbidragen att sökanden så långt möjligt ska söka samfinansiering från olika källor. – Man kan vända sig till företag och kommuner, eller söka pengar ur stiftelser och fonder, tipsar Suzanne Pluntke.

– Dessutom är föreningen välkomna att söka kulturmiljöbidrag nästa år igen. Man kan söka bidrag hur många gånger man vill.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.