Annons

Renhållningen ger ingen besparing

I samband med att tekniska nämnden fick uppdrag att spara tio miljoner kronor nästa år talades bland annat om att privatisera renhållningen. Det har dock ingen effekt på den kommunala budgeten, då den är finansierad med taxor.
Trelleborg • Publicerad 5 maj 2008
Tio miljoner ska tekniska nämden spara på de skattefinasierade verksamheterna. Det kan drabba park- och gatuverksamheterna. [Arkivbilder: Claes Nyberg och Tomas Nyberg
Tio miljoner ska tekniska nämden spara på de skattefinasierade verksamheterna. Det kan drabba park- och gatuverksamheterna. [Arkivbilder: Claes Nyberg och Tomas NybergFoto: 

En viktig princip i kommunallagen är att man inte får blanda ekonomin för verksamheter som finanseras med taxor och med skattemedel.

Det betyder att om tekniska nämnden ska spara tio miljoner kronor nästa år måste man göra det på den delen av verksamheten som är finansierad med skatter, där administration, service, park och gator står för den största delen.

Annons

- Jag är övertygad om att vi kan klara det, säger Eric Samuelson (m), ordförande i tekniska nämnden. Vi har redan börjat diskutera saken.

I årets budget har tekniska nämnden 151 miljoner kronor i kostnader för de skattefinansierade verksamheterna. Intäkterna ligger på 85 miljoner kronor och kommunen skjuter till 66 miljoner i skattepengar. Med de taxefinansierade verksamheterna ligger kostnaderna på drygt 323 miljoner kronor.

Enligt Eric Samuelson lyckades man i fjor spara cirka två miljoner kronor på de skattefinansierade verksamheterna.

- Vi ska klara denna besparing med bibehållen service, menar Eric Samuelson.

Han säger att det inte blir fråga om några drastiska nedskärningar på något speciellt område.

- Det handlar om att spara tvärs över, säger han.

Eric Samuelson nämner bland annat serviceavdelningen som en möjlighet att spara, men även park och gata kan få krav på besparingar nästa år.

- Om vi kan spara på renhållningen genom att lägga ut den på entreprenad så kommer det ju kunderna tillgodo, säger han. Vi har en av de dyraste renhållningstaxorna i Skåne.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons