Trelleborg

Rektorns råd till föräldrarna: ”Var ute i god tid”

Trelleborg Artikeln publicerades

Parkeringskaos är att vänta när 350 studenter springer ut på fredag. Ta det lugnt och visa hänsyn, menar skolledningen.

Såhär såg det ut förra året när årets studenter sprang ut vid Söderslättsgymnasiet. I år väntas ännu fler fira, eftersom årets studentkull är fler.
Foto: Sofia Bergström Nielsen
Såhär såg det ut förra året när årets studenter sprang ut vid Söderslättsgymnasiet. I år väntas ännu fler fira, eftersom årets studentkull är fler.

På fredag smäller det, fast förhoppningsvis mest bildligt talat. Någon pyroteknik ska förhoppningsvis inte med på flaken. Det ska de så kallade flakvakterna se till, säger rektor Anders Wramnell.

– Vi har skärpt reglerna för att få bättre säkerhet. Polisen kommer att stoppa kortegen direkt om man ser smällare och sådant. Bengaliska eldar är väldigt farliga att tända. Ett år hade någon student planerat att tända ett nödbloss. Men några klasskompisar fick veta det och berättade för oss, så att vi kunde sätta stopp för de planerna.

I år hoppas Anders Wramnell att utspringet bara ska bli trevligt. Men trångt och lite kaotiskt blir det alltid.

– Det är fler studenter som går ut i år än förra året. 350 studenter som kanske har tio anhöriga och kompisar på plats. Det blir 3 500 personer på en liten yta.

Parkeringsplatser brukar det snabbt bli ont om. Söderslättsgymnasiets parkering stänger redan på torsdag, Stortorget har begränsat med plats eftersom flaken kommer att hålla till där.

– Folk är ofta sent ute, har vi märkt. Rektorns uppmaning är att vara ute i god tid.

Det är också bra att ta lite hänsyn till trängseln utanför A-ingången. Eleverna får ett schema för utspringet där det står vilken klass som kommer under en viss tid.

– Man behöver inte stå längst fram om ens barn springer ut sist. Det kan vara bra att tänka på, säger han.

Kommunpolisen Mats Rindborn Grahl vill också uppmana föräldrarna att parkera med förstånd.

– Det bästa är om man inte kommer med bil alls. Och om man gör det, parkera vid Parken, Övre eller stationen, säger han.

Han hoppas att studentveckan och utspringet ska bli lugnt. Varje år har någon olycka skett, men kanske går det bättre i år. Framförallt hoppas Mats Rindborn Grahl att det inte ska förekomma någon pyroteknik.

– Folk fattar inte hur farliga bengaler är, säger han.

Han vill också försäkra sig om att den uppmärksammade kränkning mot en elev som blev utsedd till ”årets fuckgirl” inte får någon uppföljning i år. Kränkningen ledde till en fällande dom hösten 2018.

– Vi har pratat med eleverna om att kränkningar mot minoriteter eller sexistiska uttalanden inte är tillåtna, säger han.