Annons

Rektorer avgör klädsel i skolan

Varken skolnämnden eller gymnasie- och utbildningsnämnden tar ställning till om man ska få bära burka eller nikab i Trelleborgs skolor. I stället måste varje rektor avgöra om plaggen ska tillåtas. Men ingen bär något av de omdiskuterade plaggen i Trelleborgs skolor.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2004

- Så länge det inte är något problem finns det ingen anledning att diskutera det här. Blir det aktuellt att någon elev bär antingen burka eller nikab på min skola diskuterar jag det självfallet med både personal och elevrådet, säger Lennart Larsson, rektor på Liljeborgskolan. Ungefär samma inställning har Kerstin Andersson, rektor på Köpingeskolan. - Några elever på min skola har huvudduk och det har jag inget emot. Eftersom ingen har burka eller nikab på skolan så har vi inte behövt aktualisera frågan. Jag delar dock skolverkets rekommendation att elevernas ansiktsuttryck ska synas under lektionstid som ett led i den pedagogiska processen, säger hon. Sverigedemokraterna i Trelleborg har skrivit en motion till kommunfullmäktige där de vill förbjuda både burka och nikab - trots att det inte finns i någon av kommunens skolor. Skolnämnden samt gymnasie- och utbildningsnämnden är eniga i sitt beslut gällande de båda plaggen: rektorerna får alltså fatta beslut i frågan själva - med utgångspunkt utifrån skolverkets rekommendationer. Skolverket hänvisar till skollagen att "var och en som verkar inom skolan ska främja aktningen för varje människas egenvärde och respekten för vår gemensamma miljö". Lite längre ned i skrivelsen står det att "det inte handlar om envägskommunikation mellan läraren och eleven utan läraren måste kunna se eleven i ansiktet om han eller hon förstår". Lars-Åke Ståhl, områdeschef med ansvar för Söderslättsgymnasiet, vill inte föregripa frågan om huruvida plaggen ska få bäras innan kommunfullmäktige slutligen fattar sitt beslut. - Problemet existerar inte på Söderslättsgymnasiet. En del elever har slöjor, vilket jag absolut inte har något emot. Jag tycker att Skolverket har agerat effektivt i frågan gjort en bra genomlysning av det uppmärksamma fallet i Göteborg där två flickor bar burka, säger han. FAKTA/Burka och nikab Inom islam är burka och nikab en ansiktsslöja som täcker hela ansiktet och som också har en öppning för ögonen. Källa: Nationalencykopedin

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons