Annons

Rektor försvarar avslutningsflytt

Liljeborgsskolans skolavslutning ska från och med i år inte längre äga rum i kyrkan. Rektor Lars Ullmar förklarar beslutet med att de vill att alla barn ska kunna delta, och att föräldrar som är Jehovas vittnen vägrar skicka sina barn till kyrkan.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2009

TRELLEBORG. Men när en upprörd förälder klagade på beslutet hänvisade han först till att skolans regelverk förbjöd skolavslutning i kyrkan. Tillsammans med Peter Hansson, också rektor, skrev han i ett svar till en insändare i TA att skolavslutningar i kyrkan bryter "mot skolans regelverk". Något som komminister Per Kristiansson i Källstorps församling reagerade på:

– Skolverket har tolkat lagen och kommit fram till att skolavslutningar kan ske i kyrkan om de inte innehåller religiösa inslag, säger han.

Annons

Lars Ullmar medger att så är fallet och att de formulerade sig "slarvigt" i sin insändare.

– Samtidigt, där vi är rektorer har eleverna många olika religioner. Vi har föräldrar som säger blankt nej till att låta sina barn närvara i kyrkan. Vi tycker det viktiga är att ha en skolavslutning där alla kan närvara.

Per Kristiansson är rädd att man spelar främlingsfientliga krafter i händerna när man säger att avslutningar i kyrkan är förbjudna.

Men på Liljeborgsskolan är det enligt Lars Ullmar föräldrar som är Jehovas vittnen och har svensk bakgrund som sätter stopp. Fast Jehovas vittnen har ingen policy eller regel i frågan, förklarar Leo Touventzidis i Jehovas vittnens församling i Trelleborg. Det är i stället upp till var och en hur man vill göra. Själv ser han inga problem med att hålla skolavslutningen i kyrkan, så länge det inte inkluderar någon religiös ceremoni eller tillbedjan.

– Själva kyrkan är en byggnad, jag har varit på flera skolavslutningar i kyrkan och aldrig upplevt att det skulle vara några problem. Men det här är ingenting som vi lägger oss i särskilt mycket utan var och en får använda sitt eget omdöme i dessa frågor, säger Leo Touventzidis.

Per Kristiansson har inget emot att skolavslutningen hålls på annat håll än i kyrkan.

– Det är helt upp till rektorerna att bestämma.

Han är också noga med att poängtera att en präst som närvarar vid en skolavslutning inte kan ställa några krav på innehållet.

Hur gör du själv när du talar på skolavslutningar?

– Sedan ett par år tillbaka har jag slutat läsa välsignelser. Istället säger jag något med utgångspunkt i skolans värdegrund, till exempel om samarbete och att hjälpa dem som har det svårt. Jag brukar avsluta med att läsa en sång, "Du vet väl om att du är värdefull". Den är numera med i psalmboken men den är allmängiltig.

Annons

Leo Tsouventzidis är inne på samma linje:

– Barnen ska sjunga Den blomstertid nu kommer ute i parken, och vad är egentligen skillnaden om de sjunger den i kyrkan?

Johan Silfversten Bergman
Erika Oldberg och Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons