Annons

Rekordtidig raps bra för lantbrukare

Två till tre veckor för tidigt börjar nu rapsen att blomma. Fin höst, mild vinter och varm mars tros ligga bakom rekordet.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2014
Blommande raps i Skegrie.
Blommande raps i Skegrie.Foto: 

- Jag har inte varit med om en så tidig rapsblomning sedan 1980. De äldre lantbrukarna jag talat med säger samma sak, de har inte hört om något liknande. Det måste nog vara något slags rekord, säger Henrik Strindberg, vd för Frö- och oljeväxtodlarna.

Rapsen brukar komma först på Söderslätt och sist till Österlen. Nu har den börjat blomma över hela Skåne.

Annons

Vad beror det på?

- Vi fick en varm höst vilket gjorde att höstrapsen började gro redan då. När vintern sedan kom hade rapsen kommit upp en del. Som tur var blev det aldrig någon riktig frost, då hade det blir skador. Istället fortsatte rapsen att växa. Mars blev också en väldigt fin månad, säger han.

Är en tidig blomning bra eller dåligt?

- Det är alltid bra. På detta sätt får rapsen tid att växa ordentligt. Det enda problemet blir väl att skörden kommer ligga mitt i semestern nu. Mitten av juli tror jag det blir om utvecklingen fortsätter som nu.

Hur går det för rapsodlingen i Sverige?

- Bra. Det odlas 80 000 hektar raps i landet, så mycket har det inte varit sedan 1990. Efterfrågan på både oljan och rapsmjöl är stor. Priserna är därför bra. De kan alltid bli bättre, men de är bra nu, säger Henrik Strindberg.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons