Annons

Rekordstor semesterstängning för lasarettet

Det minsta antalet vårdplatser sedan Trelleborgs lasarett började byggas ut på 20-talet. Det är en effekt av sjukvårdsdistriktets dåliga ekonomi och de sparkrav som ställs. Av de 93 vårdplatserna kommer bara 54 att vara i drift från mitten av juni till mitten av juli.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2003

I den senaste prognosen ser det ut som om Trelleborgs lasarett kommer att gå med ett minus på två miljoner kronor i år. Ordern från politikerna i Region Skåne och distriktsnämnden för Sydvästra Skånes Sjukvårdsdistrikt är att budgeten ska hållas. Därför ska Trelleborgs lasarett spara minst två miljoner kronor i år. Under sommaren kommer det bara att finnas ett minimalt antal vårdplatser öppna, 54 från mitten av juni till mitten av juli och 68 från mitten av juli till mitten av augusti. Som minst var 61 vårdplatser igång förra sommaren. Konsekvensen blir att Trelleborgs lasarett inte kan stötta andra sjukhus med vårdplatser utan snarare kan komma att behöva hjälp med att få plats för sina patienter. Eftersom det är i stort sett totalstopp för användningen av bemanningsföretag kommer det att innebära att de 88 vårdplatser som finns kvar efter semestern måste användas för internmedicinsk akutvård, stroke/reuma och vård i livets slutskede. Den planerade kirurgiska verksamheten begränsas till dagkirurgi och endygnsvård. Då kan dag- och dygnskirurgi öka i förhållande till idag, men konsekvensen blir att hela sjukhusets struktur förändras. I sin skrivelse till distriktsnämnden påpekar sjukhuschef Fredrik Fexner att förändringarna av sjukhusets struktur skulle bli så stora att ett särskilt beslut måste tas om det. Nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt tar beslut om besparingarna på torsdag.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons