Rekordfå utan jobb i Trelleborg

Arbetslösheten i Trelleborg är rekordlåg. Arbetsförmedlingen har statistik bak till 1992 och antalet arbetslösa har under den tiden aldrig varit så få som i dag. Men trenden kan vara på väg att brytas. På kort tid har två varsel lagts i kommunen.
Trelleborg • Publicerad 27 maj 2008
Varsel Heatex har varslat 20 anställda om uppsägning. BILD: CLAES NYBERG
Varsel Heatex har varslat 20 anställda om uppsägning. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Arbetslösheten var i april 1,8 procent, vilket motsvarar 463 personer. Det är den lägsta siffran i Trelleborg på mycket länge.

– I mitten på 1990-talet var vi uppe på 8-9 procent, berättar Carl-Axel Sandén, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Toppnoteringen är från våren 1994. Då var nästan 2 500 trelleborgare arbetslösa.

Från millennieskiftet och fram till början av 2006 låg arbetslösheten ganska konstant kring fyra procent. Sedan har den sjunkit successivt.

– Närmast den här nivån var vi för ett år sedan då arbetslösheten låg på två procent, säger Carl-Axel Sandén.

Förklaringen är det ekonomiska läget. Förutom att det finns god tillgång på jobb i Skåne är även arbetsmarknaden i Köpenhamn gynnsam.

– Och i och med att arbetslösheten sjunker får vi mer tid att aktivt jobba mot arbetsgivarna, säger Carl-Axel Sandén.

Och här ligger problemet i dag. Arbetsgivarna har svårt att hitta kompetent personal. Det gäller främst inom byggbranschen, industri och förskola. Än så länge ser Carl-Axel Sandén inga signaler på att konjunkturen är på väg nedåt.

– Vi har lika många anmälda lediga platser hittills i år som vi hade under samma period 2007, säger Carl-Axel Sandén.

I början av juni kommer arbetsförmedlingen med sin nästa prognos för utvecklingen på arbetsmarknaden. De senaste varslen i kommunen kan tyda på att på att den positiva trenden vänt.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.