Annons

Rekordbeslag av internetsprit

Trelleborg • Publicerad 3 december 2005

Tullen gjorde i veckan ett rekordbeslag av så kallad internetsprit i Trelleborg. 12000 liter öl, vin och starksprit beslagtogs vid en razzia i måndags.

Detta är det största beslaget av internetsprit hittills i Sverige.

Annons

– Det är det första beslaget som gjorts just i Trelleborg, säger Sune Rydén, specialist på Tullverket som tillsammans med Skatteverket jobbar med ett särskilt projekt om internetspriten.

Spriten hittades på pallar i en fullastad lastbil som kom med tysklandsfärjan i måndags. Lasten bestod av 1410 liter starksprit, 2800 liter vin och 8000 liter öl. Spriten hade beställts över internet och skulle distribueras ut till sammanlagt 284 mottagare i Sverige.

Hur mycket sprit som internetmarknaden i Sverige omsätter har Tullen inga siffror på. Sune Rydén tror inte att det är så utbrett som försäljarna vill låta påskina. Framförallt inte i Skåne.

– I Skåne är det nog inte så stort för här kan enskilda åka över och köpa billigt ändå, säger Sune Rydén.

Tullen har så här långt lagt beslag på sprit till 659 internetbeställare. Lagren av den här typen av sprit växer och omfattar just nu 5140 liter sprit, 6031 liter vin och 20764 liter öl. Och till rättsläget klarnat kommer spriten att stanna i Tullens lager.

– Åklagare vill inte driva de här smugglingsmålen innan det blir klarlagt hur EU-domstolen ser på det, säger Sune Rydén.

Samtidigt pågår en grupptalan i Stockholms tingsrätt. 100 personer har gått samman för att driva målet mot staten för att få tillbaka den sprit man beställt. Huvudargumentet är att så länge rättsläget är oklart så ska tullen inte beslagta någon internetsprit överhuvudtaget.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons