Annons

Rekord för Polentrafik

På knappt två månader har halva Polentrafiken flyttat över till Trelleborg. I mars månad transporterades 6926 lastbilar med m/s Galileusz respektive m/s Gryf.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2007

– Det har gått mycket bra, säger Arek Skierkowski på Pol-Line som är agent för rederiet. Vi har fyllt färjorna snabbare än väntat.

Under mars månad transporterades 8118 lastbilar mellan Ystad och Swinoujscie. Totalt innebär det ett nytt rekord för lastbilstrafiken mellan Swinoujscie och Trelleborg/Ystad. Unity Line, ett av de rederier som trafikerar sträckorna mellan Polen och Sverige letar nu efter en färja för både last och passagerare på den internationella andrahandsmarknaden.

Annons

– Men det är svårt, säger Arek Skierkowski. Samtidigt så har vi en efterfrågan på ytterligare lastutrymme från marknaden. Den ökade internationella handeln driver på den efterfrågan.

Unity Lines moderbolag, Polish Steamship Company, förhandlar för närvarande med varvet i Szczecin om byggande av två stora färjor. men de kan inte bli leveransklara förrän 2009-2010. Polish Steamship Company ägs av den polska staten. Efter diskussioner på regeringsnivå i Polen har Polish Steamship Company bjudit in till ett arbetsmöte kring infrastrukturen på land och till havs mellan Sverige och Polen samt de länder som använder transitvägar via Polen. Arbetsmötet ska sedan leda fram till en konferens på samma tema.

För närvarande finns det tio färjor som går mellan Polen och Sverige, två mellan Nynäshamn och Gdansk, två mellan Karlskrona och Gdynia, fyra mellan Ystad och Swinoujscie och två mellan Trelleborg och Swienoujsce. Linjen över Ystad trafikeras av två polska rederier, Unity Line och Polferries.

I sin inbjudan till arbetsmötet betonar Polish Steamship Company hur viktigt det är att infrastrukturen anpassas till de växande behov som skett genom handelsutvecklingen sedan Polen och andra östeuropeiska stater kommit med i EU.

– Vi planerar att växa ytterligare, säger Arek Skierkowski. Både vad gäller passagerare, järnväg och lastbilar.

I år är det 40 år sedan färjetrafiken inleddes mellan Polen och Sverige.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons