Annons

Reklamproffset tycker till om partiernas hemsidor

Försök ha färska nyheter på hemsidan. Gör en tydlig förstasida. Profilera politiker via bloggar. Det tipsar reklamproffset Lina Larsson som har synat partiernas respektive hemsidor.
Trelleborg • Publicerad 19 januari 2009
"Man har en chans på sig när det gäller att locka till läsning" Bild: Claes Nyberg
"Man har en chans på sig när det gäller att locka till läsning" Bild: Claes NybergFoto: 

- Ska man lyckas nå ut med sitt politiska budskap så måste man göra det lätt för besökaren att navigera på sajten. Lägg ut några foton. Gärna lokala motiv från kommunen för att stärka den lokala förankringen, råder Lina Larsson, som på Trelleborgs Allehandas uppdrag tittat närmare på hemsidorna.

Lina Larsson är ansvarig för den tvååriga utbildningen Kreativ marknadsföring vid företaget Academedia och undervisar i bland annat reklam och kommunikation.

Annons

I 18 år har hon arbetat i reklambranschen.

När Lina Larsson går igenom partiernas hemsidor, för att se brister och förtjänster på sajterna finns det framför allt en gemensam nämnare: De flesta sajter innehåller många nya idéer och förslag som exponeras.

Men samtidigt menar hon att en del partier är usla på att profilera sina egna politiker.

- Läsarna vill gärna ha bloggar där politikerna berättar om vad de vill med Trelleborg. När det varken finns någon blogg eller kalendarium så kan det var svårt att få fler unika besökare, säger hon och fortsätter:

- Det brukar sägas att man har en chans på sig när det gäller att locka till läsning på en hemsida. Om upplägget inte tillräckligt intressant så är risken stor att besökaren aldrig surfar in på sajten igen. Miljöpartiet får bästa betyget av Lina Larsson. Utan minsta tvekan ger hon de gröna högsta poäng.

- Det är lätt att hitta på mp:s sida, motiverar hon. Folkpartiet är nästan lika bra, inte minst för att de har så bra presentationer av lokalpolitikerna. Layouten på fp:s sida är lättläst, vilket jag gillar. Deras lokala program saknas dock helt. Moderaternas hemsida är jättebra, späckat med en krönika och ett kalendarium. Men var finns fotona på de moderata politikerna? Där krävs en skärpning!

Socialdemokraterna får inga rosor av Lina Larsson. Kritisk är hon mot partiets försök att nå ut med information. - Det förvånar mig faktiskt att socialdemokraterna som är största partiet i Trelleborg har så dålig uppdatering. Där finns knappt något nytt, menar Lina Larsson.

Hon fortsätter:

- Gamla nyheter som ligger kvar sedan länge borde tas bort omedelbart. Dessutom saknas presentationer av de lokala politikerna, resonerar hon.

Hon tycker att pensionärspartiet borde se över sin layout.

- Förutom att spi:s sida är lite omodern är den förbluffande bra i sitt slag. Särskilt när det gäller knapparna, det vill säga möjligheterna att navigera vidare till underkataloger där partiets mål och mening syns väldigt tydligt.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons