Annons

Regnigt Storbritannien ska hjälpa Skåne

Efter sommarens översvämningar i Skåne tar krisberedskapsmyndigheten hjälp av Storbritannien. - Förhoppningen är att vi ska vara bättre förberedda nästa gång, säger säger Erik Löfgren, pressansvarig på krisberedskapsmyndigheten.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Krisberedskapsmyndigheten kommer att skicka en grupp till Storbritannien för att genomföra en såkallad observatörsinsats.

Förhoppningen är att Sverige ska lära sig av hur britterna hanterat de omfattande översvämningarna som fortfarande pågår i södra England. Och att Sverige ska vara bättre förberedda på liknande regnoväder som de som drabbat Skåne under sommaren.

Annons

- Vi kommer exempelvis titta på hur de arbetat för att nå ut med information till allmänheten. Vilka system har de använt för att varna för farligt drickvatten? Och hur har de gjort för att snabbt nå ut med information om en evakuering?, säger Erik Löfgren.

Han säger att krisberedskapsmyndigheten började samla in material då de såg att situationen i Storbritannien eskalerade. Efter resan i höst ska materialet samlas till en rapport.

- Vi hoppas också kunna lära oss av hur samarbetet mellan räddningstjänst, sjukvård och hemvärn organiserats.

Regnovädret i Storbritannien är det värsta på 200 år.

- Det är inte omöjligt att Sverige drabbas av värre regnoväder än de vi sett i sommar. Då ska vi vara så väl förberedda som möjligt, säger Erik Löfgren.

Sanna Trygg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons