Annons
Efter fyra veckors godkända badvattenprover fick två av Trelleborgs badplatser en plump i protokollet vid senaste provtagningen. Orsaken är sannolikt allt regn i kombination med alger som drivit in.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2011
Proverna märks noggrant så att inga förväxlingar mellan badplatserna sker.
Proverna märks noggrant så att inga förväxlingar mellan badplatserna sker.Foto: 
15,6 grader visar termometern. Knappast godkänd badtemperatur.
15,6 grader visar termometern. Knappast godkänd badtemperatur.Foto: 
Prover ska tas där människor förväntas bada så Per-Arne Johansson går ut på bryggan vid Dalabadet och fyller provflaskan.
Prover ska tas där människor förväntas bada så Per-Arne Johansson går ut på bryggan vid Dalabadet och fyller provflaskan.Foto: 

Varannan vecka under badsäsongen kör miljöförvaltningens personal längs kusten med stopp på fem utpekade badplatser. På varje ställe fylls en enliters glasflaska med havsvatten och en digital termometer sänks ner för att mäta temperaturen.

– Det är inte inbjudande precis, säger byråinspektör Per-Arne Johansson och syftar på badvattnet vid första avsatsen på Dalabadets brygga.

Annons

Tidigare har han varit i Skåre. Där var det 17 grader i vattnet. Här är det inte mer än 15,6 grader. Dessutom är vattnet grumligt av rödalger som flutit in med det senaste dygnets starka vindar.

Algerna följer också med ner i glasflaskan som Per-Arne Johansson sänker ner en bit under vattnet med hjälp av en speciell hållare med teleskopskaft.

– Rödalgerna har kommit in nu tror jag. Det är en bukt här som gör att det kommer in mer just här, säger Per-Arne Johansson.

Det är mörka moln på himlen, kyligt i luften och inte en badare så långt ögat kan nå.

– Det är en extrem sommar när det inte är en enda badande på stranden, säger Per-Arne Johansson efter att han skruvat på korken på glasflaskan och plockat bort alger och sjögräs från hållaren.

Bilen står parkerad vid campingens jourbutik. Där ställer han ner glasflaskan i en kylväska tillsammans med de andra flaskorna som ska fyllas vid Gislövs strandmark, Smyge havsbad och Skateholm.

När alla prover och temperaturer är tagna ska flaskorna lämnas till ett labb i Malmö. Där görs analyser för att ta reda på hur mycket bakterier vattnet innehåller. Det är två olika så kallade indikatorbakterier man letar efter: intestinala enterokocker och e-koli.

– De visar om det kan vara något farligt, säger Per-Arne Johansson.

Tre dagar senare kommer resultatet. Även denna gång visade det sig vara godkänt vid Skåre skanskar, Smyge havsbad och Skateholm. Däremot får proverna på Dalabadet och vid Gislövs strandmark en anmärkning på grund av för höga halter både av Intestinala enterokocker och e-koli.

– Det har ju varit regnigt väder och det var mycket rödalger. Det påverkar, menar Per-Arne Johansson.

Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons