Annons

Regnet kom med skador för miljoner

Ovädret slog hårt mot den skånska sydkusten när det drog in på tisdagsförmiddagen. I Trelleborg och Vellinge översvämmades åtskilliga källare.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2010
Foto: Karl Melander

Meteorologerna på SMHI fick rätt: Det befarade regn­ovädret orsakade stora skador när det drog in över Skåne.

Klass ett-varning hade utfärdats, det vill säga att minst 35 millimeter regn kunde förväntas, men bara en av SMHI:s mätstationer uppmätte sådana mängder.

Annons

– Falsterbo fick 46 milli­meter sedan klockan åtta på morgonen. I övrigt föll det mer regn på platser i Småland och Östergötland än på de övriga mätstationerna i Skåne, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

I Malmö föll det mindre än 20 millimeter regn.

På SOS Alarm uteblev kao­set. Kanske för att allmänheten insett att man inte skulle ringa dit utan till sitt försäkringsbolag om vattenmängderna inte orsakade livsfara, tror drift­ledare Susanne Renard:

– Att döma av de samtal vi fått är Trelleborg och Vellinge de värst drabbade kommunerna, säger hon.

Hur många villor som brand­kåren körde ut till kunde hon inte uppskatta igår kväll.

Enligt Tor Adell, informationschef vid Länsförsäkringar i Skåne, var trycket från försäkringstagare lika stort igår som efter helgens kraftiga regnväder.

Han bedömde att skyfallen hittills orsakat skador för tiotals miljoner, enbart för hans företag.

– Vi har alltid översvämningsskador den här delen av året, så vi har varit förberedda, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Daniel Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons