Annons

Regn kom för sent för bönder

Efter en period med varmt och torrt väder kom regnet. Bönderna är visserligen tacksamma men menar att det kommer för sent och inte i tillräckliga mängder.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2005

" Det kommer ju bara strömilimeter. Det blir väldigt ojämn uppkomst, säger Olof Rempe, LRF i Trelleborg.

Han önskar att regnet kommit långt tidigare. Nu sitter han med en nederbördsprognos från Danmark framför sig och konstaterar att helgens utlovade regn nu spås utebli.

Annons

" Vi behöver ett rejält regn, sedan sol. Det är bara skvetteväder. Det stökar till skörden, säger han. Anders Hempel odlar bland annat potatis, vete och sockerbetor. Han är tacksam för varje millimeter regn som kommer.

" Regnet kom i grevens tid och vi måste ha mer. Vi vattnar ju men utan lite mer hjälp från herren går det inte, säger han.

Det torra vädret i sommar har gjort att bevattningen har varit igång oavbrutet sedan i våras.

" Visst ser det idylliskt ut med bevattning men efter att ha flyttat runt dem ett tag är det inte så kul längre, säger han. Men mer regn räddar inte allt. Precis som Olof Rempe påpekar Ander Hempel även solens betydelse.

" Utan solen blir det ingen skörd. Det är ett samspel hela tiden, säger han.

Men oavsett hur mycket regn det kommer och hur mycket solen än skiner har en del grödor redan tagit stryk.

"Höstveten är aldrig så här brun i vanliga fall. Det är svårt att tro att spannmålen blir en normal skörd, säger Anders Hempel. Ovanför honom håller himlen på att skifta från blått till grått och det får honom att hoppas.

Ofta vet han i förväg om regnet ska komma. Att titta på satelitbilder på internet har blivit en rutin

" Jag måste ju rätta mig efter molnen, säger han.

Drömvädret för resten av sommaren är skurar då och då.

Annons

" Så att jag hinner hämta andan.

Lotta Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons