Annons

Regler för studenfirandet upprör

Vattenkrig är förbjudet under studentveckan på Söderslättsgymnasiet. Löjligt tycker många elever eftersom det är en gammal tradition. Sunt förnuft tycker skolledning och polis som inte vill att oskyldiga ska drabbas.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2006
Stefan Pålsson från trelleborgspolisen informerar avgångsklasserna på Söderslättsgymnasiet om var gränserna går för årets studentfirande. Bild: Paul Torstensson
Stefan Pålsson från trelleborgspolisen informerar avgångsklasserna på Söderslättsgymnasiet om var gränserna går för årets studentfirande. Bild: Paul TorstenssonFoto: 

Med anledning av studentfirandet hölls på onsdagen ett informationsmöte angående vilka regler som kommer att gälla.för alkoholkonsumtion och vattenkrig den sista veckan innan studenten. Det var många upprörda känslor vid mötet och den hetaste potatisen var de traditionella vattenkrigen.

I år är all form av vattenkrig förbjudet inne på skolan. Man har avsatt en gräsyta utanför Söderslättshallen där det är tänkt att eleverna ska hålla sig. Orsaken är enligt skolledningen att ettor och tvåor känner sig illa till mods över vattenkrigen.

Annons

Men många av treorna tycker att reglerna är satta för snävt. Tobias Keidong, som går i Hr03a, tycker att reglerna är löjliga och att de kan ta bort mycket av det roliga med studentfirandet.

– Vi har väntat på det här i tre år på det här, det är tradition, säger han och fortsätter:

– Det är klart att ettor och tvåor måste tåla det, de kommer att göra samma sak när de går i trean. Och vi sprutar ju inte ner gamla och förskolebarn.

Fitore Ratjoceri och Rasha Chidiac som går i Sp03e visste redan vad som gäller under studentveckan. De tycker att vattenkrigen är oskyldiga.

– Vi tycker inte om reglerna. Vi blev har blivit utsatta för samma sak och ingen blir ju skadad, säger de.

Reglerna för alkoholförtäring på skolan är de mer förstående till.

– De är förståndiga. Det är ju många som kör bil den dagen, säger Rasha Chidiac. Skolledningen däremot anser att många oskyldiga blir drabbade.

– Det finns ungdomar som känner sig himla utsatta, särskilt ettor och tvåor, säger rektor Bengt-Göran Persson och vädjade till eleverna att respektera reglerna.

– Ni måste förstå att det finns fler människor än ni som är i den här salen, sa han.

Tidigare år har varit stökiga enligt Bengt-Göran Persson och förra årets vattenkrig renderade i tre polisanmälningar. Några elever hade använt brandsläckare vilket han menar kan utgöra en säkerhetsrisk.

Annons

Inbjudna till mötet var också polisen Stefan Pålsson och kommunens alkohol- och drogsamordnare Karin Jeppson. Stefan Pålsson informerade om var gränserna går för vad som är straffbart. Vattenlekarna kan i värsta fall leda till en anmälan om förargelseväckande beteende. När det gäller alkoholen så är det inte straffbart att förtära alkohol eftersom eleverna är myndiga. Däremot är det straffbart att köpa ut alkohol till ungdomar under 20 år och därför kan polisen beslagta alkohol och förstöra den. Innehavaren blir kallad som vittne.

Karin Jeppson berättar att eleverna har fått se filmen Festmetoden och diskuterat den i klasserna. Filmen är ämnad att förmedla budskapet att det inte blir roligare om man är full.

– Syftet är inte att stoppa ungdomarna från att dricka helt, det är ju en fråga om hur realistiskt det är. Men vi vill minska berusningsgraden och berätta om både det positiva och negativa, säger Karin Jeppson.

Bengt-Göran Persson berättar att elever som har är berusade på skolan eller vid något av skolans arrangemang kommer att bli avvisade och eventuellt hemskjutsade. Men han tycker inte att fylla har varit ett stort problem på skolan.

– Det enda vi kan göra är att skapa en dialog och deklarera vår ståndpunkt, säger Bengt-Göran Persson.

Paul Torstensson

0410-54569

paul.torstensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons