Annons

Regionstyrelsen sa ja till förskottering

Regionstyrelsen beslutade i går att gå med på att förskottera pengar till en utbyggnad av E6. Miljöpartiet vill se en annan väglösning och reserverade sig mot beslutet.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2007

Lösningen med en förskottering för att få i gång utbyggnaden av E6 har tagit ett viktigt steg framåt. Beslutet i regionstyrelsen innebär att Region Skåne ställer upp och lånar ut som mest 27,5 miljoner kronor till Vägverket för att få i gång bygget så snabbt som möjligt.

Enligt den överenskommelse som nåtts om förskottering mellan parterna ska Trelleborgs kommun bidra med 285 miljoner kronor, Vellinge kommun med 50 miljoner och Region Skåne med 25 miljoner. Parterna har förbundit sig att täcka ökade byggkostnader upp till tio procent. Region Skånes kostnader för förskottet beräknas till 1,2 miljoner kronor per år tills förskottet betalas tillbaka. Vägverket återbetalar pengarna när medel finns avsatta i verkets budget. I den översyn som just nu genomförs av den nationella väghållningsplanen avsätts medel till E6 2012-2015. Det innebär att de som förskotterar måste ligga ute med pengarna i fyra år innan Vägverket börjar betala tillbaka. Regionstyrelsens beslut omfattar utbyggnaden av E6 på sträckan Maglarp-Vellinge till en fyrfilig motorväg. Kostanden beräknas till sammanlagt 360 miljoner kronor.

Annons

Miljöpartiet hade ett eget förslag på hur E6 borde utvecklas. Partiet förordade en 2+2-väg i stället för motorvägsstandard.

– Det skulle sänka hastigheten något på vägen och är heller inte så trafikgenererande som en motorväg. Det hade också inneburit något lägre kostnader främst för Trelleborgs kommun, säger Anders Åkesson (mp), ledamot i regionstyrelsen.

Miljöpartiet var berett att förskottera pengar till en utbyggnad enligt det egna förslaget men när partiet inte fick gehör för det valde man i stället att reservera sig mot beslutet.

I Vellinge kommun är ärendet om förskott politiskt färdigbehandlat. På regionnivå återstår ett beslut i regionfullmäktige och i Trelleborg ska ärendet behandlas i kommunfullmäktige. Båda församlingarna tar upp frågan om en förskottering på sina sammanträden den 18 juni. Regionstyrelsen beslutade även om kritiska svar till både Vägverket och Banverket angående de två myndigheternas förslag till reviderade planer. Förslagen skulle innebära att stora projekt i Skåne, däribland utbyggnaden av E6 och Trelleborgsbanan, skulle försenas kraftigt.

Regionstyrelsen anser i sitt yttrande över den nationella planen för vägtransportsystemet att förslaget borde göras om så att utbyggnaden av E22 genom regionen, därmed även E6, tas med i sin helhet.

När det gäller framtidsplanen för järnvägen är regionstyrelsen kritisk till att Trelleborgsbanan inte längre finns med i planeringen. Det är dåligt ur ett klimatperspektiv och gör det dessutom svårare att föra över gods från väg till järnväg.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons