Annons

Regionråd vill snabba på tågen

Nu sällar sig den ledande femklövern i Region Skåne till dem som vill ha pågatåg till Trelleborg redan 2010 eller 2011.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Regionrådet Mats Persson (FP) har diskuterat frågan med sina regionrådskollegor och vill utreda frågan snarast.

– Vi tycker att det är ett jättebra förslag. Och eftersom det har varit så mycket käbbel om huruvida det är möjligt eller inte så vill vi utreda det ordentligt, säger han.

Annons

Frågan ska diskuteras med nämnden för kollektivtrafik och lyftas till regionala tillväxtnämnden den 25 september, då man enligt Mats Persson kommer att besluta om en utredning.

– Vi vill undvika att enskilda tjänstemäns tyckande gör att det här projektet inte kommer igång. Det här är viktigt för hela sydvästra Skåne, säger han.

Det var för en dryg vecka sedan som Folkpartiet i Trelleborg lade fram förslaget att man i avvaktan på en fullt utbyggd pågatågslinje mellan Trelleborg och Malmö skulle köra trafik i mindre skala på sträckan redan nästa sommar.

Mats Améen, utvecklingsstrateg på Skånetrafiken, gjorde tummen ner med motiveringen att centralstationen i Malmö redan kommer att vara överbelastad fram tills ombyggnaden är klar 2011. Men inte ens efter att Malmö central är färdigbyggd är det någon bra idé, menar Améen, eftersom banan är upptagen med godståg under de tider det är som mest attraktivt att pendla.

Mats Améen får stöd i sin bedömning av Jens Möller, regional direktör för Banverket i Malmö.

- Vi tycker inte det är lämpligt. Visst hade man kanske kunnat få igenom några enstaka tåg ifall man bygger en plattform i Trelleborg. Men det blir ingen bra trafik som kommer att locka någon. För att det ska vara attraktivt, och för att tågen ska kunna ersätta bussarna så måste man minst ha entimmestrafik, säger Jens Möller.

Jens Möller ser dessutom en risk i att tågens avgångstider måste ändras vid varje tidtabellskifte för att passa godstågen. Och då kommer pendlarna att tröttna och välja andra färdsätt. Enligt en rapport som Banverket själva gjort så går det för närvarande flest godståg mellan klockan 19.30 och 21.30 på kvällen. Men detta kan ändras snabbt, menar Jens Möller.

– Man ska kunna lita på att ett tåg går vid en viss ungefärlig tidpunkt från ett år till ett annat, säger han.

Enligt Jens Möller är dessutom kraftförsörjningen på Trelleborgsbanan redan nu på gränsen, och därför kan banan inte ta emot så många fler tåg än i dag.

Andreas Mattsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons