Annons

Regionen vill sälja ut dialysavdelningen

Majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden vill sälja ut dialysverksamheten på Trelleborgs lasarett. Och personal på dialysavdelningen kan tänka sig att driva verksamheten i egen regi.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2007
Kollegerna på dialysavdelningen undersöker nu möjligheten att driva verksamheten vidare i egen regi. Mariana Gherman, Marie Nykvist, Lotta Karlsson, Annika Ljungkrantz, Åsa Lundwall och Shafika Popal är sex av omkring tjugo i personalstyrkan på avdelningen.BILD: CLAES NYBERG
Kollegerna på dialysavdelningen undersöker nu möjligheten att driva verksamheten vidare i egen regi. Mariana Gherman, Marie Nykvist, Lotta Karlsson, Annika Ljungkrantz, Åsa Lundwall och Shafika Popal är sex av omkring tjugo i personalstyrkan på avdelningen.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Ledamöterna i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd ska nästa vecka ta ställning till förslaget som går ut på att regionen investerar i njur- och transplantationskliniken i Malmö medan dialysverksamheten i Trelleborg läggs ut på entreprenad.

– Vi vill investera i Malmö och ta in en entreprenör i Trelleborg. Det är en den fördelningen vi vill ha i framtiden, säger Henrik Hammar (m) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

I dagsläget har avdelningen i Trelleborg 30 patienter som kommer regelbundet för att få vård. Patienterna ska även i framtiden kunna få den vård de behöver i Trelleborg. Henrik Hammar bekräftar att dialysverksamheten ska finnas kvar men att det kan bli så att den flyttar ut från lasarettsområdet.

– Dialysen kommer att finnas i Trelleborg även framgent. Förhoppningsvis nära sjukhuset, säger Henrik Hammar.

I Trelleborg kommer beskedet om att verksamheten ska säljas ut inte som en överraskning.

– Det finns ett beslut inskrivet i budgeten att det är mammografi, dialys och öppenvård inom psykiatrin som man vill gå ut och konkurrensutsätta, säger sjukhuschefen Fredrik Fexner.

Fexner ser inga problem med att dialysen tas över och drivs i privat regi. – Vi har goda erfarenheter efter att tidigare ha haft ögonoperationer på entreprenad. Det samarbetet fungerade på ett utomordentligt sätt, säger Fredrik Fexner.

På dialysavdelningen i Trelleborg jobbar omkring 20 personer. Bland dem förs nu diskussioner om att lägga anbud och själva ta över driften av verksamheten.

– Det här är en så bra och inarbetad verksamhet i Trelleborg så den vill vi inte släppa, säger Marie Nykvist, avdelningschef för dialysen i Trelleborg och dessutom ordförande i Svensk njurmedicinsk sjuksköterskeförening. Tillsammans med sina kolleger ska de nu titta på möjligheterna att bilda någon form av företag eller personalkooperativ för att kunna delta i den kommande upphandlingen. Det finns ännu ingen färdig plan för hur man ska gå till väga men många på avdelningen är intresserade av att vara med. Marie Nykvist hoppas att personalen ska få chansen att visa att de kan bedriva en bra verksamhet även på egen hand.

– Det pratas väldigt mycket om att hitta mellanformer och alternativa driftsformer där personalen ska komma in. Men det är inte så mycket som händer, säger Marie Nykvist

Upphandlingen av dialysverksamheten ska vara klar till 2009. Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Henrik Hammar menar att priset så klart spelar roll när regionen ska välja entreprenör och även hur man kan samarbeta med kliniken i Malmö. Men det finns fler viktiga faktorer.

– Till syvende och sist kommer vi att välja ett anbud där kvalitet är en viktig del, säger han.

Annons

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons