Annons

Regeringen vill lägga ner industriprogrammet

2015 kan industritekniska programmet läggas ner och istället integreras som en inriktning i teknikprogrammet. "Dålig idé, tycker Malena Björner, programutvecklare på Teknikcollege".
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2013

Utbildningsdepartementet presenterade under dagen ett förslag på ett nytt teknikprogram där en industriell inriktning ska ingå. Idén är att utveckla teknikprogrammet så att det kan ge yrkesexamen. Behörighetskraven kommer att vara desamma för alla som söker till programmet, oavsett om man siktar mot att få högskoleförberedande examen eller yrkesexamen.

I och med att det nya programmet införs avskaffas troligtvis den industritekniska utbildningen.

Annons

I Trelleborg anser Malena Björner, programutvecklare för Teknikcollege, att den nya utbildningen i grunden är en god idé men att det är en sämre idé att lägga ner det industritekniska programmet.

-Det är ett populärt program med många sökande. Alla dessa skulle inte kunna gå teknikprogrammet eftersom de inte skulle komma in, säger hon.

För att gå teknikprogrammet måste man ha godkänt i elva ämnen, bland annat naturvetenskapliga ämnen som matematik, fysik och kemi. För att komma in på industritekniska programmet räcker det att ha godkänt i åtta ämnen.

-Det krävs också högre betyg för att komma in på teknikprogrammet, säger Malena Björner.

Hon tror inte att förslaget kommer gå igenom.

-Nej, det tror jag inte. Det är en lång väg och gå. Detta förslag ska utredas och dessutom är det val nästa år. Mycket kan hända. Jag tycker att det är en bra idé att förena teknik och industri. Det kan man redan göra hos oss på teknikcollege genom utökad kurs.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons