Reflex och respekt viktigt när mörkret faller

– Man blir mer trött av att köra i mörker, säger Malin Olsson.
Hon håller på att ta körkort – därför tränar hon nu på att köra bil i mörker.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2010
Trafiklärarna Patric Olsson och Lars Persson demonstrerar för eleverna hur dåligt man syns i mörker om man inte har reflex.
Trafiklärarna Patric Olsson och Lars Persson demonstrerar för eleverna hur dåligt man syns i mörker om man inte har reflex.Foto: 

På en raksträcka på en mindre väg utanför Skåre parkerar trafiklärarna Lars Persson och Patric Olsson sina bilar. Malin Olsson och tre andra elever hoppar in i en av dem och så promenerar trafiklärarna bort från bilarna.

– Vi går 30-40 meter bort samtidigt som vi på komradio säger till killarna och tjejerna i bilen om de ska lysa med halv- eller helljus, berättar Patric Olsson.

Genom att klä sig i olika mörka kläder och antingen hänga ut sina reflexer eller stoppa ner dem i fickorna visar lärarna hur dåligt de syns på den becksvarta landsvägen.

– Förra veckan såg de aldrig mig. Jag gick förbi bilen och bankade i bagageluckan utan att de såg mig, säger Patric Olsson.

Malin Olsson har redan hunnit övningsköra lite grann i mörker, men tycker ändå att mörkerutbildningen är bra.

– Det är nyttigt. Det blir på ett annat sätt än om man bara hade fått höra om det. Jag kommer att köra en del i mörker eftersom jag börjar jobba tidigt på morgnarna så det är bra att ha den här lektionen, säger hon.

Kombinationen av korta dagar, långa nätter och ett uselt reflexanvändande gör trafiken farligare än vanligt under det mörka vinterhalvåret. För alla som kör upp för körkort mellan den 1 november och den 31 mars är det obligatoriskt att träna på att köra i mörker. De andra eleverna förväntas "växa in i mörkret".

Lars Persson hade gärna sett att alla fick gå den mörkerutbildning som han och kollegan håller i.

– Folk är dåliga på mörkerkörning och borde få upp ögonen för farorna. Nästan ingen har reflex i Trelleborg, säger han.

Förutom reflexdemonstrationen får eleverna öva på omkörning i mörker och se en film om hur siktsträckor, och avståndsbedömning påverkas av mörker. Filmen tar upp saker som belysning, omkörning, synkontroll och bländning.

Lars Perssons erfarenhet är att utbildningen gör stort intryck hos eleverna.

– När de har varit ute har de en oerhörd respekt för mörker. Innan den här lektionen har de inte så bra koll på det, säger han.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.