Rederier och Banverket får del av EU-pengarna

Trelleborgs hamns del av de 100 miljoner kronor som Sassnitzlinjen får i bidrag från EU ska i Trelleborg främst användas till nya spår och ramper, samt fas två i utbyggnaden av kombiterminalen på spårområdet.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2008

– Men det blir även en del pengar till mjukare saker som utbildning och informationssystem, säger Leif Borgemark, vd i Trelleborgs hamn.

Det handlar uteslutande om utbyggnader för Vision 2005. Inga pengar går till den planerade nya utbyggnaden av hamnen.

De 100 miljonerna fördelas så att Trelleborgs hamn får 36 miljoner kronor, Sassnitz hamn 23 miljoner kronor, Scandlines svenska del cirka 20 miljoner kronor och den tyska delen av rederiet lika mycket. Dessutom får Banverket och Trelleborgs kommun mindre summor av bidraget.

– Vi har tidigare fått bidrag till trafiken till Rostock. Den gången sökte vi bara för bidrag till de båda hamnarna, men den här gången sökte vi för hela färjelinjen, berättar Leif Borgemark.

I denna omgång av ansökningar hade flera andra hamnar i Sydsverige, bland annat Ystad, sökt bidrag från EU. Förutom Trelleborg-Sassnitz var det bara linjen Karlshamn-Klaipeda som fick bidrag.

– Det var Trelleborgs hamn som tog initiativet till ansökan för Sassnitzlinjen för två år sedan, berättar Leif Borgemark.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.