Annons

Rederi söker ny färja till Polen

Unity Lines nya linje mellan Trelleborg och Polen går för fullt. Nu behövs det ännu mer tonnage och rederiet letar efter en ny färja.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2007
Unity Line söker en ny färja till Polentrafiken, eftersom de nuvarande fartygen går fulla. Bild: Claes Nyberg
Unity Line söker en ny färja till Polentrafiken, eftersom de nuvarande fartygen går fulla. Bild: Claes NybergFoto: 

– Både färjorna till Trelleborg och till Ystad går fulla, säger Arek Skierowski, som arbetar på Pol-Line som är agent för Unity Line.

Rederiet har behov av en ny färja så snart som möjligt.

Annons

– Det behövs för att vi ska kunna klara av kraven från kunderna, säger Arek Skierowski.

Redan i mars i år var trafiken mellan Polen och Trelleborg nästan lika stor som den mellan Polen och Ystad. Sammanlagt handlar det om cirka 15 000 enheter som Unity Line fraktade mellan Polen och Sverige under mars.

Det är en ökning med cirka 20 procent jämfört med samma tid i fjor, då rederiet bara körde på Ystad.

På linjen mellan Trelleborg och Swinoujscie går två färjor medan det går tre färjor på linjen mellan Polen och Ystad. Om rederiet får tag i en ny färja är det dock inte säkert att den sätts in på Trelleborgslinjen, även om det verkar troligt. Efterfrågan på linjen till Trelleborg ökar hela tiden.

Framgången har gjort att rederiet nu även bekräftat sin beställning av två nya jättefärjor hos SSN-varvet i Sczcecin. Fartygen kan dock inte leveras förrän 2010– 2011 och behovet av mer kapacitet är akut redan i dag.

– Vi letar efter nytt tonnage, men vilken färja som är aktuell eller när vi kan sätta in den går inte att säga i dag, säger Arek Skierowski.

De båda nya jättefärjorna som Unity Line beställt är av ropax-typ, avsedda både för frakt och passagerare. Färjorna blir 208 meter långa och får kapacitet för 200 lastbilar med lika många hytter för chaufförer.

I affären med varvet i Sczcecin ingår även optioner på ytterligare två färjor av samma typ.

Ystads hamn kan i dagsläget inte ta emot de nya jättefärjorna utan måste i så fall byggas om. Trelleborgs hamn har däremot inga problem att ta emot de båda jättefärjorna.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons