Annons

Redan höst i fåglarnas värld

Redan har hösten börjat i fåglarnas värld. Många arter är redan på väg att flytta söderut igen efter häckningen.
Trelleborg • Publicerad 14 juli 2008
Lars Sundlöf spanar efter nya arter.
Lars Sundlöf spanar efter nya arter.Foto: 
Per Nettelblad och Eva Norén konsulterar fälthandboken.
Per Nettelblad och Eva Norén konsulterar fälthandboken.Foto: 
Olika snäppor kan vara svåra att skilja på.
Olika snäppor kan vara svåra att skilja på.Foto: 
Storskarvar på väg till sina stenar.
Storskarvar på väg till sina stenar.Foto: 
Längs revet passar en rad olika vadare på att rasta på väg söderut.
Längs revet passar en rad olika vadare på att rasta på väg söderut.Foto: 
Gert Roskvist, Peter Rusk och Mats Svensson har kärrsnäppor i siktet. Bild: Claes Nyberg
Gert Roskvist, Peter Rusk och Mats Svensson har kärrsnäppor i siktet. Bild: Claes NybergFoto: 
På väg mot en fin kväll med skådning.
På väg mot en fin kväll med skådning.Foto: 
Gravändernas ulliga ungar är svarta och vita.
Gravändernas ulliga ungar är svarta och vita.Foto: 

En kväll samlas vi, ett tiotal trelleborgare och TA:s reporter och fotograf, för att skåda fågel på stranden vid Trelleborgs golfbana. De flesta trelleborgarna är med i Trex, en lättsam tävling på internet där det gäller att se flest arter inom kommun-gränsen under året.

I början av juli är målet framför allt att se vilka arter av vadare som redan kommit norrifrån på väg till vinterkvarter i södern. Och att undvika att få en golfboll i nacken.

Annons

- Vi vill gärna ha ett skydd här vid bunkern, säger Erik Nordström. Då kunde man också sätta upp en skylt som berättar om vilka fåglar man kan se här vid revet och upplysa om att det inte är lämpligt att gå ut på det under häckningstid.

Erik Nordström menar att ett skydd är bra för båda parter, golfare och fågelskådare.

- Då behöver golfarna inte vara oroliga för att slå fel heller, säger han.

Medan de senaste dagarna har varit regniga och dystra artar sig detta till en riktigt fin sommarkväll. Vinden lugnar sig framåt kvällskvisten och solljuset ligger på snett bakifrån, så när en flock kärrsnäppor kommer flygande och slår sig ned för att rasta sitter man som på första parkett. Det är en lång rad arter av rastande fåglar som fågelskådarna kan identifiera under timmen vid stranden. Större strandpipare hittar man nästan direkt liksom rödbena. Lite senare syns några småspovar och strandskata.

Drillsnäppa syns också knalla omkring på revet och lite senare får vi syn på en hel flock som sitter på en sten ute i vattnet, som ett fågelberg i miniatyr. Två grönbenor dyker också upp, men en möjlig skogssnäppa visar sig vara ännu en drillsnäppa. Mot slutet av timmen dyker ytterligare en vadare upp, en gluttsnäppa.

Dessutom syns det massor av andra fåglar, där ett småtärnepar som matar sina ungar väcker mest intresse.

- Tidigare fanns en koloni med småtärna inne i Trelleborgs hamn, som dock försvann. Nu är den tillbaka, berättar Erik Nordström. Kolonin består av ett tiotal par och jag har räknat till minst 15 ungar i år. Även fisktärna, kentsk tärna och silvertärna syns under timmen vid revet.

- Silvertärnan är ny för året i Trelleborg för mig, berättar Erik Nordström. Det blir den 176:e fågeln i kommunen för mig i år.

Gravänderna med sina många små ulliga ungar i gråskala är också roliga att se och en stor flock med sothöns har samlats i vattnen utanför reven. Långt ut simmar en flock skäggdoppingar.

I det allt varmare solljuset mot kvällningen får vi även syn på en storspov som med sin böjda näbb promenerar omkring på en fairway på ett av golfbanans hål. Skillnaden mot småspovens näbb syns tydligt, storspovens är oändligt lång.

Flera av skådarna gläds åt att de får in nya arter i kommunen för året under kvällen.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons