Annons

Rättspsyk väcker många frågor

Brist på information, frågor kring planeringsarbetet och oro för rymningar. Det kretsade diskussionen kring när kommunen och Region Skåne igår bjöd in till möte om det planerade rättspsykiatriska centret i Mellanköpinge.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2011
Moderaten Catharina von Blixen-Finecke (t.v), ledamot i regionstyrelsen och ordförande i vårdproduktionsberedningen svarar tillsammans med Lennart Meyer (tvåa fr.v), överläkare inom rättspsykiatrin, på frågor från Marie-Louise Andersson, Carina Andersson, Ann-Christine Olsson, Kjell Olsson och Robert Nilsson.
Moderaten Catharina von Blixen-Finecke (t.v), ledamot i regionstyrelsen och ordförande i vårdproduktionsberedningen svarar tillsammans med Lennart Meyer (tvåa fr.v), överläkare inom rättspsykiatrin, på frågor från Marie-Louise Andersson, Carina Andersson, Ann-Christine Olsson, Kjell Olsson och Robert Nilsson.Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

Ett 15-tal trelleborgare är på plats på det första mötet för allmänheten om den planerade etableringen. Flera av dem är kritiska till att så få bjudits in och att man inte fått information om projektet tidigare.

- Man skulle ha sagt att man förstår att det finns många frågor och bjudit in folk så att de blir lugnade. Detta är både opedagogiskt och opsykologiskt, säger Per Christiansson som bor i Mellanköpinge och själv jobbar inom psykiatrin.

Annons

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) menar att processen har en gång som man följer. I första skedet har man valt att vända sig till de som äger fastigheter som ligger intill den tilltänkta tomten.

- Det är utifrån det perspektivet vi arbetat, säger Ulf Bingsgård.

Mer information är att vänta framöver. Anita Skoglund, kommunikatör på Region Skåne, jobbar med en aktivitetsplan för projektet.

- Vi ska göra en utställning kring etableringen, informera om psykisk sjukdom och rättspsykiatrin och även titta på vilka fler grupper som måste informeras, säger Anita Skoglund.

För både Carina Andersson och Marie-Louise Andersson är just informationen den viktigaste frågan.

- Man blir lite rädd när man hör om detta men får man information kan man lugna sig, säger Marie-Louise Andersson.

Catja Tonberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons