Annons

Rättspsyk flyttas till Mellanköpinge

Första steget är nu taget mot ett samlat rättspsykiatriskt centrum öster om Trelleborg. I dag tas frågan upp i regionstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2011

På onsdagen godkände kommunstyrelsen i Trelleborg planerna på ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge. Det enda partiet som motsatte sig flytten var Sverigedemokraterna.

– Vi är väldigt positiva till att Region Skåne gör en stor satsning i Trelleborg, och det är ju inte bara rättspsykiatrin som flyttar hit, utan även forskning och utbildning. Det blir en fördel för Trelleborg, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Annons

I mer än tio år har Region Skåne försökt hitta mark eller lokaler för att föra samman vårdavdelningarna inom rättspsykiatrin till en gemensam skånsk enhet. I Lund stupade planerna på en stor rättspsykiatrisk klinik på Gastelyckan efter protester från närboende, och efter att nationella riktlinjer ändrats så att Skåne inte skulle behöva så många slutenvårdsplatser som beräknat.

Ett nytt försök med en mindre rättspsykiatrisk klinik gjordes i Orup, men där fick regionpolitikerna backa i slutet av 2009 efter starka protester från grannar som befarade att kriminaliteten skulle öka och huspriserna sjunka om slutenvården flyttade dit.

I Mellanköpinge finns inga boende som skulle kunna protestera, men det finns ett koloniområde i närheten. Kolonisterna kommer inte att kunna överklaga byggplanerna, eftersom de bara hyr kolonilotter av kommunen.

– Men självklart ska de bli informerade, även om de inte bor där, säger Ulf Bingsgård som påpekar att patienterna inte kommer att få frigång eller permissioner från anläggningen.

Idag väntas frågan tas upp i regionstyrelsen och så snart avsiktsförklaringen är undertecknad ska arbetet börja med projektering. Tidigast år 2014 tror politikerna att flytten kan gå till de nya lokalerna.

Regionrådet Catharina von Blixen-Finecke (M) tycker att det är glädjande att Trelleborgs kommun ser så positivt på att få ett rättspsykiatriskt centrum.

– Jag tror spontant att det finns mycket fördomar kring den här vården och de här patienterna. Jag hoppas att vi kan få bort en del av dem.

I samband med flytten ska en professur i rättspsykiatri inrättas och utbildning av sjuksköterskor och läkare knytas till centret.

Louise Cronholm
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons