Annons

Råttpojken fängslade alla femteklassarna

Han luras, misshandlas, och är nära att bli avrättad innan han räddas av ett äldre par och en prinsessa. Råttpojken är pjäsen som får Trelleborgs femteklassare att sitta andlösa och koncentrerade i över en timme.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2006
Yvonne Stenwall är skådespelerska på Månteatern och tycker att teatern inte ska välja för svåra ämnen. BILD: CLAES NYBERG
Yvonne Stenwall är skådespelerska på Månteatern och tycker att teatern inte ska välja för svåra ämnen. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
Råttpojken är en stark föreställning som fick 120 femteklassares fulla uppmärksamhet i över en timme.
Råttpojken är en stark föreställning som fick 120 femteklassares fulla uppmärksamhet i över en timme.Foto: 
Det snälla, barnlösa paret Joan, spelad av Yvonne Sterwall, och Bob, spelad av Mats Granath, är de enda som tar hand om Råttpojken (Tony Lundgren) och ser honom som den pojke han är, i stället för att utnyttja honom för egna syften, som andra gör. Här bjuder de honom på mjölk och bulle. BILD: CLAES NYBERG
Det snälla, barnlösa paret Joan, spelad av Yvonne Sterwall, och Bob, spelad av Mats Granath, är de enda som tar hand om Råttpojken (Tony Lundgren) och ser honom som den pojke han är, i stället för att utnyttja honom för egna syften, som andra gör. Här bjuder de honom på mjölk och bulle. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Historien om den föräldralöse pojken som levt som råtta innan han blev pojke är skriven av den brittiske författaren Philip Pullman som förra året fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Det har gett lundabaserade Månteaterns pjäs extra skjuts .

– Vi har turnerat i ett och ett halvt år med den här föreställningen, säger skådespelaren Ylva Stenwall. Det är skönt att få stanna tre hela dagar i Trelleborg och få spela och inte behöva packa upp och ner samma dag.

Annons

Hon menar att Månteatern aldrig väjer för svårare ämnen i sina pjäser.

– Vi arbetar alltid med att få in det värsta i pjäserna, men det ska också finnas hopp på slutet, något som gör att man kan ta till sig budskapet och orka gå vidare. Råttpojken handlar om utanförskap och om att bli grundlurad när man försöker lita på de vuxna runt omkring en. Det tror jag är ett tema som många barn kan känna igen.

Under veckan har alla femteklassare fått se Råttpojken. I går var Liljeborgsskolan, Kattebäck, Lille-vång och grundsärskolan på plats i Parken. Det var knäpptyst i salongen under hela pjäsen, bara enstaka utrop eller aaaahhh! hördes under de mer sorgliga partierna. Ensemblen, som agerade både skådespelare, musiker och scenbyggare på en och samma gång, var så tajta och sammansvetsade att femteklassarna inte fick en chans att tappa koncentrationen.

– Mjölk och bulle! var repliken som fastnade i Lillevångeleven Dennis Dodojovskis minne efter föreställningen.

– Det var bra och lite sorgligt, tyckte Lollo Makkaoui från Kattebäcksskolan. Det var bra att de kom på att han var en pojke. Det ska vara ett lyckligt slut.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons