Annons

Rattfulla lever farligt under lucia

Under luciaveckan utökas polisens nykterhetskontroller i hela Sverige och inom EU. I Skåne forsätter kontrollerna dessutom i ytterligare två veckor.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2005

Insatserna mot rattfylla är rikstäckande och genomförs samtidigt i 20 länder inom EU.

– Alla förare som stoppas av polisen kommer att få göra ett utandningsprov. Alla poliser i yttre tjänst ska göra nykterhetskontroller, säger Lennart Nilsson, närpolischef på Österlen och trafikansvarig för polisen i södra Skåne.

Annons

Under förra årets insatser genomförde polisen i södra Skåne ungefär 2 000 utandningsprov under luciaveckan, uppskattar Lennart Nilsson. Han räknar med ungefär lika många i år.

– Under luciaveckan är det mycket fester och andra aktiviteter. Därför är det en lämplig kontrollvecka, säger han.

Varje patrull avgör själva var kontrollerna ska ske. Skånepolisen kommer att fortsätta med de utökade nykterhetskontrollerna även veckorna 51 och 52.

– Jag hoppas på mycket blås, ingen rattfylla och att folk lär sig att alkohol och bilkörning inte hör i hop. Tyvärr är jag helt övertygad om att vi kommer att stöta på rattfyllerister, hur många är omöjligt att uppskatta, säger Lennart Nilsson. Under natten till måndagen gjorde trafikpolisen i Ystad 667 nykterhetskontroller. En person körde rattfull. I Trelleborg var lussevakan ovanligt lugn. Polisens insatser koncentrerades främst på ordningen i centrum.

– Jag har än så länge inga siffror på antalet nykterhetskontroller i Trelleborgsområdet. Men patrullerna är ute och blåser så mycket de kan. Vi sammanställer allt i slutet av veckan, säger Lenny Göransson, poliskommissarie i Trelleborg.

Varje år dör 40 000 människor i Europa i trafikolyckor. Oftast ligger alkohol bakom olyckorna. Förra året kontrollerades 216 000 förare i de medverkande EU-länderna. 4 000 av dem var alkoholpåverkade. 29 var drogpåverkade. I år väntas över 300 000 förare kontrolleras.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons