Annons

Rättegång om postat knark inledd

Två av de misstänkta för smugglingen av närmare 1 000 tabletter ecstacy medger brott, medan den tredje gripne ännu när rättegången inleddes på fredagen vidhåller att han är oskyldig.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2004

För två av de misstänkta, en 18-åring och en 21-åring, innebar rättegången i Trelleborgs tingsrätt första gången de kunnat lämna häktet på åtta veckor. Den tredje personen, en 30-åring som är släkt med 18-åringen, anhölls först i sin frånvaro och greps den 16 april. Det var personal på postens terminal på Arlanda som vid en stickprovskontroll i mars fann nära 1 000 ecstasytabletter i en försändelse adresserad till en man bosatt i Trelleborg. Tullen beslöt om en så kallad bevisprovokation. Knarket byttes ut mot godistabletter av motsvarande vikt, och paketet skickades vidare. När adressaten, en 18-årig trelleborgare, hämtade paketet i sällskap med en 21-årig kamrat observerades de av personal från polisen och tullkriminalen. De följde efter de två kamraterna när de gick hem till 21-åringen och öppnade paketet. När polisen klev in i lägenheten en stund senare hade de två männen inlett en livlig konversation via internet med en tredje, 30-årig trelleborgare. Korrespondensen på en chatsida mellan 30-åringen, som på chatten kallade sig "drogsmurfen", och 21-åringen, lästes upp av åklagare Magnus Ramebäck i tingsrätten. "Vi har fått det", skrev 21-åringen. "Ärligt?" undrade 30-åringen. Männen gör upp om fördelningen av tabletterna, och det framkommer att de köpt på kredit och måste sälja partiet för att kunna betala det. Sedan kommer 21-åringen till en inte oviktig punkt: "Det är godis han har skickat, inga jävla E", skriver han. "Är det?" undrar 30-åringen. "Men varför skulle han skicka det? Han visste ju att han inte skulle få cash förrän vi sålt. Skumt". "Men de är rätt goda", skriver 21-åringen. 21-åringen hävdade i rätten att träffat 18-åringen av en tillfällighet den aktuella dagen, och följt med honom till posten för att hämta ett paket. Vad som fanns i det fick han dock klart för sig innan han bjöd upp 18-åringen till sin lägenhet. - Vi gick hem till mig, för vi vara bara några meter därifrån, förklarade han. - Varför tog du med honom till dig, fastän du fått klart för dig att det var knark i paketet? undrade åklagare Ramebäck. - Vi var ju redan på väg, sa 21-åringen. Jag kunde ju inte säga att "du får inte följa med nu". Paketet var ju inte mitt, det var inte mitt ansvar vad som var i det. Att det var han och inte 18-åringen som chattade med 30-åringen förklarar 21-åringen med att kamraten har dyslexi, och att det skulle gå snabbare om han skrev vad 18-åringen dikterade. Alla de tre misstänkta har en historia av drogmissbruk, och 30-åringen är tidigare dömd för narkotikabrott. De riskerar långa fängelsestraff. Gränsen för grov narkotikasmuggling går vid 200 tabletter när det gäller drogen ecstasy.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons