Annons

Rätt pris ger fler gula fält

Världsmarknadspriset på raps sätter gula spår i landskapet runt om i Trelleborgs kommun. Rolf Persson, lantbrukare i Södra Åby, hoppas att förutsättningarna för rapsodling ska bli ännu bättre.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2004
Rolf Persson odlar raps i Södra Åby. BILD:TOMAS NYBERG
Rolf Persson odlar raps i Södra Åby. BILD:TOMAS NYBERGFoto: 

Rolf Persson sådde i höstas raps på 25 procent av sin totala åkerareal. Det rör sig om 15 hektar höstraps som nu skiner gult i kapp med solen. Annat var det förra året. Rolf Persson sådde visserligen en mindre mängd raps men han beslutade sig för att plöja ner det igen och så korn istället. - Det var för att världsmarknadspriset var för lågt. Vi är helt beroende av priset och när det blir för lågt har vi svårt att odla raps, säger Rolf Persson. Rolf Persson odlar raps i Södra Åby. BILD:TOMAS NYBERG Tider med låga rapspriser leder enligt Rolf Persson till att andelen stråsäd ökar. Men nu har priset alltså vänt uppåt igen. Från under 2 kronor kilot till 2,50 och rapsen har blivit mer attraktiv att odla. - Det gör mycket för vårt intresse, säger Rolf Persson. Att rapsen stigit i popularitet syns i hela Skåne. - Den skånska arealen av raps har ökat med 20-25 procent sedan i fjor. I hela landet är ökningen över 40 procent, säger Johan Biärsjö, agronom och VD på intresseorganisationen Svensk raps. Den största anledningen till prisökningen är enligt Rolf Persson att priset på soja är högre än på länge. - Det påverkar i sin tur priset på alla andra oljor. När vinden mojnar något breder ljudet av surrande bin ut sig över Rolf Perssons gula rapsfält. Strax intill ett av fälten står fyra bikupor och trafiken kring dem är livlig. Bin med bakbenen fullastade av pollen flyger in och bin på jakt efter mer pollen och nektar ger sig iväg. - Rapsodling gynnar även bina som får mycket föda och nektar och som ger oss mycket honung, säger Rolf Persson. För att kunna få en mer stabil situation på marknaden hoppas Rolf Persson på en större inhemsk konsumtion av rapsolja. Men då gäller det att få konsumenterna med sig. - Jag tror det finns bra förutsättningar för det för rapsoljan har en fin fettsyresammansättning med mycket enkelomättade fettsyror, säger Rolf Persson. Även om världsmarknadspriset skulle stiga ytterligare kommer Rolf Persson nog inte att öka sin rapsproduktion. För att ta tillvara jorden på bästa sätt använder lantbrukarna inte gärna mer än 25 procent av sin areal till raps. Mer raps än så skulle innebära att man får börja bespruta mot insekter och svamp. Förutom ett bra pris på världsmarknaden, nyttig olja och honung från bina ser Rolf Persson en färgstark fördel med att odla raps. - Vi trivs jättemycket bara av att se rapsen.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons