Rasistsymboler mötte skolelever

Någon gång under söndagskvällen vandaliserades Väståkraskolan i Anderslöv. Någon eller några hade klottat sitt hat och förakt på de gula skolväggarna. En del av klottret var av rasistisk karaktär med hakkors och hyllningar till Hitler.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2006
Johan Lindahl och Steve spolar bort de hårda orden.
Johan Lindahl och Steve spolar bort de hårda orden.Foto: 
Johan Lindahl är klottrets fiende nummer ett. Synd att han inte var på Väståkraskolan redan under söndagskvällen. Bild: Claes Nyberg
Johan Lindahl är klottrets fiende nummer ett. Synd att han inte var på Väståkraskolan redan under söndagskvällen. Bild: Claes NybergFoto: 
Viola Nilsson är elevrådsordförande på Väståkraskolan.
Viola Nilsson är elevrådsordförande på Väståkraskolan.Foto: 

Jag tror inte att det här är någonting som en ensam person har gjort. Det här gör man för att visa sig för andra. "Kolla vad jag gör. Kolla vad jag vågar", säger Viola Nilsson som är ordförande i elevrådet.

Klottret innefattade även en del kränkande personanrepp både på personal och elever och därför har händelsen polisanmälts. Grova tillmälen som "hora" och "Hitler e kung" tyder på ett hatbrott, tycker fritidsledare Leif Rahnasto. Trots att han är mycket populär bland eleverna är han en av de som angripits personligen.

– Det här drabbar främst eleverna som går på skolan. De är ledsna över det som har hänt och de flesta tycker att det är hemskt, säger Leif Rahnasto.

Under hans tid på skolan har det aldrig förekommit klotter i samma omfattning som vid detta tillfälle. Den senaste tiden har det dock hänt ganska mycket i och kring Anderslöv, har han märkt. För några veckor sedan hade skolan inbrott och det har bland annat förekommit stölder bland eleverna. I förra veckan vandaliserades några vägskyltar i utkanten av byn med hakkors.

– Det har varit ovanligt stökigt med tanke på vilken charmig by Anderslöv egentligen är. Men sånt här brukar komma i vågor, säger Leif Rahnasto.

Både han och Viola Nilsson håller med rektor Stellan Nilsson när han säger att det är en liten klick elever som ställer till det för andra.

– Sådana här problem finns ju på alla skolor, men jag måste säga att här känns det som att de är ovanligt få. Eleverna är jättefina och de är suveräna på att ställa upp för varandra, säger Stellan Nilsson.

I nuläget finns inga misstänkta för vandaliseringen av Väståkraskolan, men det finns starka indikationer på att personerna har anknytning till Anderslöv och antingen går på skolan, eller har gått där. Den som har sett eller vet någonting om vandaliseringen uppmanas att kontakta polisen. Klottret har avlägsnats från skolväggarna under måndagen.

– De flesta tycker att det som har hänt är hemskt, men framför allt undrar folk vem det är som har gjort det här och spekulerar i vem det kan vara, säger Viola Nilsson som är ordförande i elevrådet.

Sara Hasselskog

0410-545 69

sara.hasselskog snabel-a

hotmail.com

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.