Annons

Rara mynt sattes under lupp

Ett gammalt guldmynt från 1800-talet - vad kan det vara värt? Nyfikenheten var stor när söderslättsborna på lördagen öppnade sina myntsamlingar för granskning på Trelleborgs Myntklubbs årliga värdering.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG Det uppstod kö till Stadsbibliotekets hörsal på lördagsförmiddagen, och Myntklubbens funktionärer fick dela ut kölappar. Många ville träffa föreningens experter, och blåste med mer eller mindre förväntansfull min bort dammet från sina gamla album. Ture och Marie-Louise Green från Trelleborg hade tagit med sig en myntsamling som påbörjades när Marie-Louise på 1970-talet ärvde några gamla mynt och sedlar. Bland gamla tior och femmor från tiden innan motivbytena på 1960- och 1970-talet fanns ett par mynt som de var speciellt nyfikna på: en tioöring från 1874 och en nästan lika gammal tiokrona från Oscar II:s tid - i äkta guld. - Vi blir nog inte miljonärer. Vi tog egen bil hit, utan poliseskort! skämtade Ture, som hade lågt ställda förväntningar. - Jag har inte samlat på många år, bortsett från att man lägger undan lite mynt som blivit över från utlandsresorna, berättade Marie-Louise. Men så såg jag annonsen om värderingen idag, så tänkte jag att det vore roligt att få veta om mynten var värda något. Rickard Hansson och Ingvar Theander från Myntklubben slog i värderingsbiblarna och hittade snart beskrivningar av mynten. - Guldtior från 1883 är det ganska gott om, den präglades i 148 917 exemplar, kunde Rickard berätta. - Värdet på guldet är ungefär 400 kronor, eftersom man brukar räkna ungefär hundra kronor per gram. Tioöringen från 1874 är ganska sliten, den kan kanske vara värd sådär 40 kronor. - Antecknar du allt det här? frågar Ture sin fru. Hur går det, får vi ihop till någon resa? Paret skrattar. Och kilar hem för att titta igenom sina norska mynt. De har nämligen fått höra att en av praktpärlorna som dök upp på myntvärderingen under lördagen var en norsk enkrona från 1878. Värd över tusen kronor. - Den gjordes i rätt liten upplaga ett år, och de som kom in råkade ha precis rätt årtal, säger Rickard Hansson. Myntklubben har planer på att hålla värderingar lite oftare än en gång om året i fortsättningen. Det är nämligen en bra källa för samlarna att få nya mynt till de auktioner som hålls ganska regelbundet.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons