Annons

Rapsen kommer tillbaka

Nästa år kommer sydvästra Skåne att lysa gulare igen. En god skörd och bra priser på världsmarknaden är orsaken till att sådden i höst är 40 procent större än för ett år sedan.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

  Rapsen betalas runt två kronor kilot just nu. Dessutom blev det en skörd runt 3,5 ton per hektar. Kronan är svag i förhållande till dollar och oljeväxter noteras i dollar. Samtidigt är det brist på raps på världsmarknaden. I fjor såddes raps på omkring 13 000 hektar i Skåne. Nästa år kommer det att skördas raps på mellan 18 000 och 19 000 hektar.   - Efterfrågan på världsmarknaden är stor, säger JohanBjärsjö, vd på Svensk raps AB. Den kommer troligen att öka ytterligare så det blir nog ett bra pris nästa år också.   Vädret de senaste veckorna har inte varit gynnsamt sedan rapsen såddes för omkring en månad sedan. Det har regnat, och regnat.   - Rapsen trivs inte riktigt. Det har kommit omkring 250mm regn sedan det började på allvar, säger Anders Olsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Den står mest och stampar.   Men ännu finns det inte anledning att oroa sig, anser Anders Olsson. Några snigelangrepp har inte synts till och kålbladmögeln är sällsynt.   För de odlare som vill prissäkra nästa års skörd kan man få 2:10 kilot fritt Karlshamn nu. Johan Bjärsjö rekommenderar att odlarna prissäkrar upp till halva skörden. 

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons