Annons

Rapp föreläsning gick hem hos eleverna

Det var mer MTV-stuk med fart och fläkt, än en vanlig sitta still och lyssna-föreläsning. På onsdagen besökte Svenskt Näringslivs populära turné Praoguiden Köpingeskolan i Trelleborg - och den drog ned applåder.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2005
Therese Söderlund berättade om sina egna praoerfarenheter för eleverna i årskurs 8 på Köpingeskolan i Trelleborg. BILD: CLAES NYBERG
Therese Söderlund berättade om sina egna praoerfarenheter för eleverna i årskurs 8 på Köpingeskolan i Trelleborg. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Utgå från ditt intresse. Skaffa ett kontaktnät. Ta kontakt. Tipsen var många för eleverna i årskurs 8 när skolans gymnastiksal gästades av två unga praoinformatörer från Svenskt Näringsliv. Turnén ska stärka elevernas kunskaper om arbetsliv och företagande. Under hösten åkte den runt till 166 skolor i landet och mottagandet blev så varmt både från elev- och lärarhåll att den förlängdes med två veckor i vår.

– Ungdomarna får för sig att det ska vara stelt och långtråkigt. Det är så himla kul att se vilken aktivitet det plötsligt blir när vi kör igång. Föreläsningen är ju upplagd för att tilltala de yngre, med många snabba klipp. Vi bryter av med musik, visar film, blandar genomgångar med praktiska övningar, säger Therese Söderlund från Svenskt Näringsliv Ung, som tillsammans med Linus Boström var i farten och föreläste. Eller showade. För det var inte vilken föreläsning som helst. När de inte visade filmsnuttar eller inspirerade for de unga föreläsarna runt bland eleverna med mikrofoner och pratade, ställde frågor, bjöd på egna praoerfarenheter, försökte entusiasmera.

Annons

– Målet är att locka fram ett eget engagemang hos eleverna, så att de tycker att praotiden är en positiv period, säger Therese Söderlund.

Konceptet gick hem. Det berättar flera elever efter att ha fått besök av Praoguiden.

– Mycket bra, säger Tarik Zejuilovic som sitter och gungar på en stol i bakre ledet, jag har fått många goda råd under föreläsningen.

Och han var bara en av alla helnöjda åttondeklassare i skolans gymnastiksal.

Även lärarna var positiva till arrangemanget.

– Många av eleverna vet nog vad de vill, men nedvärderar sig själva. Så det här är kanon. Och just det här nätverkstänkandet, att de ska försöka skaffa sig kontakter är ett nyttigt råd för eleverna, säger Magnus Bergwall, klassföreståndare i 8-4b.

Turnén, som under två veckor besöker 36 högstadieskolor i Skåne, gästar under torsdagen Anderslövs skola och Vannhögskolan i Trelleborg.

Jonas Widerberg

Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons