Annons

Rånmisstänkta på fri fot

De två 18-åringar som suttit häktade misstänkta för rånet mot Entré i december försattes på onsdagen på fri fot efter rättegången i Ystads tingsrätt. Ett bakslag för åklagaren som hade yrkat på att de två skulle sitta kvar i häktet tills dom faller i målet.
Trelleborg • Publicerad 28 januari 2009

Åklagaren Fredrik Bohlin ansåg att rånet låg på gränsen till grovt med tanke på att det föregåtts av en viss planering. De två 18-åringarna och den 16-årige man som stod åtalade, hade kommunicerat flitigt via telefonsamtal och sms under kvällen för rånet.

- De befann sig dessutom vid platsen en halvtimme innan rånet för att se att kusten var klar, hävdade Bohlin.

Annons

De tre männen hade enligt ett vittne, även ordnat med en bil för att ta sig ifrån platsen. Dessutom ska de ha utrustat sig med ett pistolliknade föremål som de senare hotade kassörskan i butiken med. Kassörskan utsattes enligt åklagaren dessutom för visst våld när hon trycktes ner av gärningsmännen och hotades med pistol.

- Sammantaget har gärningen ett stort straffvärde menade Fredrik Bohlin och ansåg att den ena 18-åringen skulle dömas till mellan 1,5 och 2 års fängelse och 16-åringen till tio månaders sluten ungdomsvård.

När det gäller den andra 18-åringen gjordes inget straffyrkande eftersom rättegången mot honom avgörs först nästa vecka. Men åklagaren ansåg att båda 18-åringarna borde stanna kvar i häktet i väntan på domen. De tre misstänkta männen medgav för första gången vid rättegången att de befunnit sig utanför Entré under kvällen för rånet. Men de nekade alla till att ha något att göra med händelsen. Att de ljugit i förhör om var de befann sig under kvällen den 21 december och fått familj och kompisar att ge dem alibi för tidpunkten för rånet, förklarade männen med att de inte ville bli inblandande.

Trions försvarsadvokater ansåg att det på intet sätt bevisats att det var de tre männen som utförde rånet. Det finns ingen teknisk bevisning som binder dem vid rånet, exempelvis har polisen inte kunnat hitta några fingeravtryck i butiken från någon av de misstänkta.

Försvarsadvokaterna ifrågasatte även de iakttagelser som åklagarens vittnen redogjorde för.

- Iakttagelser som vi inte är så intresserade av sitter inte kvar så länge. Det är lätt att det blir fel och det måste man ha i åtanke, menade försvarsadvokat Hans Hulthén.

På det sättet ifrågasattes bland annat vittnesuppgifter om de tre männens klädsel, huruvida de hade en väska med sig när de befann sig utanför Entré, och om de hade en bil på platsen.

- Vittnesförhören säger inget annat än att de varit på plats, sa Hans Hulthén och pekade på det faktum att kassörskan inte heller kunnat identifiera någon av de misstänkta.

Advokaterna ansåg att åklagaren inte lyckats bevisa att de det var de tre männen som utförde rånet och att de därför borde försättas på fri fot. Efter en kortare överläggning meddelade rätten att häktningsbeslutet hävs för de två 18-åringarna och att dom i målet meddelas på tisdag i nästa vecka.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons