Annons

Rånförsök på bankkontor mitt i Trelleborg

En man försökte under torsdagen råna Nordeas bankkontor på Algatan i Trelleborg. Men när rånaren flydde stoppades han av ett förbipasserande vittne.
Trelleborg • Publicerad 9 december 2004
Den 29-årige rånaren greps på Flockergatan, ett 20-tal meter från banken som han försökte råna. FOTO: CLAES NYBERG
Den 29-årige rånaren greps på Flockergatan, ett 20-tal meter från banken som han försökte råna. FOTO: CLAES NYBERGFoto: 

Den 29-årige mannen försökte vid 11-tiden tvinga till sig pengar från Nordea på Algatan. Bankkontoret ligger lägligt nog mitt emot polisstationen i Trelleborg.

Mannen hoppade upp på disken vid kassan, hotade enligt ett vittne bankpersonal och kunder och krävde att få pengar. Bankpersonalen ska omedelbart ha aktiverat larmet i lokalen.

Annons

Enligt ett vittne höll rånaren en plastkasse i händerna och vittnet uppfattade det som att plastkassen innehöll en pistol.

Men längre än så kom inte 29-åringen i sitt försök att få tag i pengar. Han fick inte med sig några kontanter från banken men däremot ska han ha stulit en plånbok från en av kunderna som stod vid kassadisken. Ett par som tillsammans med sitt barn befann sig inne på banken när rånförsöket inträffade, rusade ut ur banklokalen. De skrek att banken rånades och en av dem fortsatte in på polisstationen och slog larm.

En man som råkade passera på Algatan såg paret komma ut ur banken och hann uppfatta vad som hände.

Strax därefter kom rånaren ut ur banklokalen och började springa upp för Flockergatan. Vittnet, som jobbar som ordningsvakt, tog upp jakten. – Jag hörde att paret sade något om rån så jag sprang efter mannen, säger vittnet till Trelleborgs Allehanda.

Efter ett 20-tal meter, i höjd med restaurangen Tre Lyktor, kastade han sig på rånaren och fick ner honom på marken. 29-åringen tappade då plastkassen han bar på och den plånbok han stulit på banken.

Med sina kunskaper som ordningsvakt hade mannen, trots visst motstånd, inga problem att hålla fast rånaren tills hjälp anlände. Ytterligare en man anslöt och därefter en polisman som råkade vara ute på ett ärende vid tidpunkten för rånförsöket. Ett par minuter senare anlände två polisbilar till platsen. Trots att banken ligger mittemot polisstationen var det alltså en privatperson som var den som lyckades gripa rånaren.

– Jag hann tänka att "Där kommer rånaren"! Sedan tänkte jag att han ska inte komma undan. Men sedan blir man lite restriktiv när man springer efter och kommer på att han kanske har något vapen. Men jag tänkte att kommer jag bara nära honom så kan han inte ta upp något vapen, säger mannen till Trelleborgs Allehanda.

Någon rädsla hann han aldrig känna.

– Nej, ärlig talat inte. Rädd blir man nog efteråt, säger mannen.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med rånförsöket och den 29-årige rånaren anhölls under torsdagen av åklagare i Ystad.

Annons

Bankkontoret höll stängt resten av gårdagen men kommer enligt bankchefen Bengt Jonasson, att ha öppet som vanligt under fredagen.

@04 Byline skribent

:Magnus Aspegren

@04 Byline telefon

:0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons