Annons

Rånare får kortare straff

(Uppdaterad 15.36) Hovrätten sänker straffen för de fyra män som rånade en 70-årig kvinna i hennes hem på Stavstensvägen.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2009

Det var i oktober i fjor som männen tog sig in i en 70-årig kvinnas hus. De överföll henne, och virade tejp runt henne ansikte, händer och fötter innan de stal kontanter, smycken och kvinnans bil.

I december dömdes männen som är mellan 16 och 21 år gamla vid Ystads tingsrätt för inblandning i rånet. Rubriceringen blev då grovt rån samt medhjälp till grovt rån.

Annons

Nu menar hovrätten att rånet inte var grovt. Samtidigt sänks männens straff.

De två äldsta männen, 21 respektive 20 år gamla dömdes av tingsrätten till fängelse. 16- och 17-åringen slapp fängelse på grund av sin låga ålder och dömdes i stället till sluten ungdomsvård.

De tre äldsta männen har efter överklagan fått sina straff sänkta. 21-åringen får sitta i fängelse i tre år och tio månader - istället för fyra år och åtta månader. Han ska sitta häktad tills fängelsestraffet börjar. 17-åringen som dömdes till tio månaders sluten ungdomsvård får sitt straff förkortat med två månader. I tingsrätten dömdes han även för bilstöld, vilket hovrätten friar honom från.

20-åringen som körde bilen och alltså inte var med inne i kvinnans hus får sitt fängelsestraff förkortat med två år, från tre år och sex månader till ett år och sex månader.

Hovrätten motiverar den mildare rubriceringen bland annat med att inga vapen användes.

Vidare skriver hovrätten: "Även om brottet föregåtts av viss planering framstår genomförandet av detsamma som amatörmässigt", skriver hovrätten.

Åklagaren yrkade på skärpta straff för de överklagande.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons