Annons

Rallare på spåret i Trelleborg

Arbetet med det nya industrispåret ut till Kockums Industriers planerade anläggning på östra industriområdet är nu igång. Om allt går som på räls så ska spåret vara klart till årsskiftet.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2010
Martin Andersson i sin grävmaskin ser till att banvallen för det nya järnvägsspåret till Kockums och östra industriområdet blir perfekt.
Martin Andersson i sin grävmaskin ser till att banvallen för det nya järnvägsspåret till Kockums och östra industriområdet blir perfekt.Foto: 

– Det är roligt att bygga på hemmaplan, säger Torbjörn Jönsson, vd för BCA som är entreprenör för bygget av järnvägsspåret.

BCA är ett Trelleborgsföretag som sysslar med anläggning och järnväg och utför bland annat arbeten åt Trafikverket, som gamla Banverket numera sorterar under. Men det är inte ofta som bolaget får chansen att bygga järnvägsspår på hemorten.

Annons

– I fjor byggde vi spår till ett nytt färjeläge i hamnen, berättar Torbjörn Jönsson.

Syftet med det nya industrispåret är att Kockums Industrier ska kunna få ut sina nybyggda järnvägsvagnar till Kontinentalbanan och resten av järnvägsnätet. Spåret var en förutsättning för Kockums Industriers flytt från Malmö till Trelleborg.

Efter att man undersökt de gamla spåren längs den befintliga banvallen stod det klart att det enda rationella var att dra fram helt nya spår. Just nu pågår markarbeten på banvallen.

– Det gäller att få allt perfekt. Vi arbetar med hjälp av gps för att få rätt höjd och lutning på banvallen, förklarar Micke Dahlström från BCA. När markarbetena är klara så ska det på makadam innan rälsen kommer.

Kostnaderna beräknas till ungefär tio miljoner kronor, varav BCA:s order är värd nästan åtta miljoner kronor. Trelleborgs Hamn och det kommunala fastighetsbolaget Östersjöterminalen står vardera för ungefär hälften av pengarna.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons