Annons

Räkna med idrott i sommar

På Vannhögs idrottsplats räknar sommarlediga elever matte. Genom att gå på styltor, springa 60 meter och hoppa längdhopp.
Trelleborg • Publicerad 7 augusti 2008
Anna Andersson trivs på sommarskolan. "Det är roligt och intressant", säger hon. Bilder: Tomas NybergFoto: 

- Eleverna får räkna ut skillnaden mellan sitt bästa och sämsta hopp och därefter omvandla längden till millimeter, decimeter och kilometer, förklarar matteläraren Maria Forss medan eleverna en efter en dunsar ner i grusgropen bredvid.

Resultaten klottras ned i anteckningsblock. Inte för att utröna vilken elev som är bäst utan för att användas som räkneexempel.

Annons

- Det är inte resultaten som är viktiga, utan matematiken, säger Maria Forss.

Det är tredje året som Maria Forss samlar blivande niondeklassare till sin sommarskola. Elever som känner att de behöver bättra på sina mattekunskaper, eller bara är intresserade av ämnet, studerar frivilligt under en vecka.

Undervisningen bedrivs på ett annorlunda vis och syftet är att ta ner matematiken på en vardaglig nivå.

- Vi har ingen litteratur, utan eleverna försätts i praktiska situationer där matematiken behövs, säger Maria Forss.

I måndags låtsades eleverna handla i affär och fick då träna på överslagsräkning. I tisdags handlade det om mått och vikter i matlagning och i onsdags fick eleverna "flytta hemifrån" och räkna area och omkrets på tapeter och klinkers.

- Fredagen ägnar vi åt att resa och då handlar det om att räkna valuta och läsa tidtabeller, säger Maria Forss. I år var det rekordmånga elever som anmälde sig till sommarkurserna, som även hålls i engelska. Bara mattekursen lockade 52 elever.

En som trivs på sommarkursen är Anna Andersson som är med för att hon är intresserad av matte.

- Det är roligt. Maria gör det intressant eftersom hon får in det praktiska i det, säger Anna Andersson som hellre går i sommarskola än ligger på sofflocket.

- Det är roligare att hitta på saker.

Edip Axmtovc håller med.

- Jag har lärt mig mycket, och så är det roligt att räffa kompisar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons