Annons

Rädsla driver upp vetepriserna

Den långa vintern, torkan och situationen i Ryssland har drivit upp vetepriserna till skyhöga nivåer. Runtom i världen väcks nu en rädsla för en ny matkris. Men Göran Brynell, lantbrukare i Trelleborg, menar att den är obefogad.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2010
Foto: 

– Vi producerar mindre än i fjor, så världsmarknadslagret minskar. Men lagret är fortfarande stort så det finns inget fog för rädslan, säger han.

Många lantbrukare har fått stora arealer förstörda av utvintringen och det varaktiga snötäcket.

Annons

Den långa torkan pekar på en sämre skörd för Göran Brynell och prisuppgången är en klen tröst. Han menar att industrierna som förser dem med insatsvaror samtidigt passar på att höja sina egna priser.

– Höjda priser är positivt men våra insatsvaror blir också dyrare.

Förra månaden ökade vetepriset med 50 procent. En normal kvarnvetesort från Malmö kostar i skrivande stund 1, 60 kronor per kilo. Ett pris som de senaste åren har legat runt en krona.

För Göran Brynell innebär det många frågeställningar.

– Ska jag vänta, ska jag sälja, ska jag spekulera, eller lagra? Det handlar om att hantera risken att få ett dåligt pris och möjligheten att få ett bra, säger han.

Kontinuerligt måste han lyssna av världsmarknadsläget.

Nu har han redan sålt en fjärdedel av sin skörd. Till ett lägre pris än det som råder nu.

– Då visste jag inte om att det skulle bli torka och brand i Ryssland. Utan jag tar beslut efter de parametrar jag känner till vid beslutstillfället.

Anledningen till att priset har skjutit i höjden är marknadens rädsla för en ny matkris. Men enligt honom kommer det inte att hända än. Och konsumenter behöver inte oroa sig över dyrare bröd ännu.

– Spannmålen står för ungefär åtta procent av priset på en limpa, så det påverkar inte priset jättemycket. Det är andra kostnader som gör det, säger han.

Annons

De senaste tio åren har skörden legat runt 5,3 ton i Sverige.

– Nu prognoserar vi 4, 6 miljoner ton, säger Charlotte Elander, produktchef på Lantmännen. Men även om vi har en kraftigt sänkt skörd så kommer vi fortfarande att nettoexportera.

Men är det då en befogad rädsla för brist på spannmål?

– Det är väldigt svårt att avgöra just när det är torkskador. Ingen vet hur mycket som egentligen har försvunnit, men 600 000 ton är en väldigt stor minskning, säger Charlotte Elander.

Tror du att priset kommer att stiga ytterligare?

– Marknaden reagerar lite uppåt så man undrar om det inte kommer att ligga på den här nivån. Men det kan gå hur som helst, säger Charlotte Elander.

INTERNAL INTERNAL
Henrietta Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons