Annons

Martin Falkenby: Radio Malmöhus ”avslöjande” sänder allt annat än chockvågor

Efter frosseri av julmat, gottebord och nyårssupé får vi nöja oss med gammal skåpmat. Det senare gäller den som lyssnar på Radio Malmöhus som bjuder på nyheter som i själva verket är fyra månader gamla rester.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 13 januari 2024
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Radio Malmöhus nyhetsredaktion verkar ha slutat med nyheter. I veckan har de gjort ”nyhetsinslag” på den flera månader gamla nyheten i Trelleborgs Allehanda om sprickan inom Moderaterna utan att låtsas om att det är just gamla nyheter. Och utan att nämna Trelleborgs Allehanda en enda gång, tidningen som avslöjade M-sprickan och rapporterade om nyheten när det faktiskt var en nyhet.

Ett och ett halvt dygn efter att Moderaterna i Trelleborg haft sitt möte publicerade Trelleborgs Allehanda den första artikeln.

Annons

Tre nyheter i Trelleborgs Allehanda som avslöjade att det ledande partiet bland de fyra som styr Trelleborg skakades av interna stridigheter.

Avslöjandet följdes upp några dagar därpå:

Det fanns således många chanser för en nyhetsredaktion som tar Trelleborg och trelleborgarna på allvar att rapportera om sprickan där och då. Om man som journalist anser att sprickan inom Moderaterna i Trelleborg är en nyhet. Och det bör man ju.

Översatt till nationell nivå: en förtroendeomröstning mot Ulf Kristersson efter en spricka inom partiet och med Jimmie Åkesson som bjudits in och inför M-topparna talat om vad som skulle hända om Kristersson skulle ryka. Då skulle det toppa förstasidor, nyhetssändningar i tv och även radio i både dagar och veckor.

Så en nyhet var det allt, en bra sådan också. Inte minst då Trelleborgs Allehandas läsare kunde lyssna på vad som sagts eftersom vi tagit del av en dold inspelning från mötet.

Annons

Det tyckte man på Sydsvenskan som följde upp vårt avslöjande med en artikel 13 september, med egna citat från huvudpersonerna och med tydlig hänvisning till Trelleborgs Allehanda. ”Öppen strid om makten bland splittrade moderater”, löd rubriken.

Men det tyckte inte nyhetsredaktionen på Radio Malmöhus då. Nu, fyra månader senare, har de ändrat sig.

I den första sändningen nämns tidsangivelsen för händelsen enbart i svepande ordalag: ”under hösten”. I de andra inslagen nämns ingen tidsangivelse alls.

”Om jag inte vetat bättre så hade jag fått uppfattningen att det här var färskt material. I stället är det unken journalistik.”
Martin Falkenby

I övrigt innehåller sändningarna inget nytt från vad som utspelade sig i början av september. En dålig repris på en fyra månader gammal nyhet således och som Radio Malmöhus tar som sin egen. Redaktionen har dessutom bröstat upp sig och aktivt försökt marknadsföra sin journalistik på Trelleborgs Anslagstavla på Facebook.

Trelleborg och trelleborgarna är betjänta av mer journalistisk bevakning. Men även om varje redaktion gör sin nyhetsvärdering skulle jag som ansvarig känna mig långtifrån stolt över en så senfärdig och slapp publicering som i detta fall.

Som nyhetskonsument blir jag upprörd på riktigt. Om jag inte vetat bättre så hade jag fått uppfattningen att det här var färskt material. I stället är det unken journalistik.

Annons
Annons
Annons
Annons