Annons

Räddningstjänsten: Man avfyrar utan eftertanke

Visa hänsyn, köp inte ut åt minderåriga – och varför inte låta det stanna vid att njuta av andras raketer i år? Det blir råden från Trelleborgs räddningstjänst inför det explosions-artade nyårsfirandet.
Trelleborg • Publicerad 31 december 2013

Egentligen är det bara de tolv timmarna mellan klockan 16 på nyårsafton och 4 på nyårsdagens morgon som man får lov att skjuta av raketer och smällare inom tätbebyggt område. All annan användning kräver polistillstånd. Men det är inte alla som bryr sig om det:

– Vad jag har märkt så var det många som började fira nyår redan på julafton, berättar brandingenjör Carl Henrik Holmgren på Trelleborgs räddningstjänst.

Annons

Föräldrar köper ut

Det kan bero på att folk gärna begår misstaget att ”köpa ut” fyrverkeripjäser till sina barn. Åldersgränsen ligger sedan länge på 18 år. Och det finns en anledning till det, anser Carl Henrik Holmgren:

– Barn förstår inte vad de har att göra med. Fyrverkerier är en farlig produkt, och det är det inte ens alla vuxna som förstår.

– Man avfyrar raketer rätt mycket utan eftertanke, kanske i tätbebyggt område. Vi hade ju en lägenhetsbrand här i Trelleborg på nyårsafton i fjor, en bostad som vad jag minns blev helt förstörd . En raket gick in genom fönstret, och de som bodde där var inte hemma så det upptäcktes inte förrän det var för sent.

Välj en öppen plats

Hur ska man då göra för att vara på säkra sidan? Givetvis ska man följa alla anvisningar, och hålla sig nykter.

– Försök föreställa dig var raketen kommer att hamna, säger Carl Henrik Holmgren. Är du det minsta osäker kanske du valt en dålig plats. Det bästa är förstås en helt öppen plats, borta från bebyggelsen.

Gillar du själv att skicka upp raketer?

– Jag tycker det är trevligt med fyrverkerier, men jag brukar inte prioritera det i vårt nyårsfirande. Man kan gott vara lite sniken en sådan kväll och snylta lite på andra. Det räcker med att gå ut på närmsta gathörn så får man en gratisshow!

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons