Annons

Räddningsinsats för papegoja

En papegoja av sorten Grå jako satt högt uppflugen i ett träd i Folkets park på torsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten kallades till platsen men lyckades inte locka ner fågeln.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2014
Papegojan Elon var besvärlig att få ner från trädet i Folkets park.
Papegojan Elon var besvärlig att få ner från trädet i Folkets park.Foto: Foto: Karl-Johan Löfgren

Flera brandmän stod handfallna under ett högt träd i Folkets park och tittade upp mot bladverket. Fyra meter upp och knappt synlig satt han där, en Grå jako vid namn Elon.

– Han rymde från transportburen när han skulle till veterinären, sa ägaren till papegojan, Jane Nilsson.

Annons

Brandmännen satte ihop en lång elisoleringsstång som de försökte peta på papegojan med, allt medan Jane Nilsson stod nedanför med en stor filt för att försöka fånga fågeln. Men Elon bytte bara träd och satte sig på en gren ännu högre upp. Enligt styrkeledare Martin von Gertten befann den sig då runt femton meter ovanför marken.

– Den flyger oerhört bra, de brukar normalt vara vingklippta, sa han.

Brandkåren lämnade platsen under kvällen utan att lyckas få ner Elon från trädet, med rådet att hämta papegojans bur och ställa den nedanför så att den självmant kunde flyga in.

– Vi kan inte lägga resurser på en sådan jakt samtidigt som vi ska vara beredda att rycka ut med 90 sekunders varsel, sa Martin von Gertten.

Fanny Nyberg
Karl-Johan Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons